Стрелков са зебњом примио вест о формирању Оружаних снага Новоросије

igor-strelkov-foto-reuters-1405506125-535775

Бивши министар одбране ДНР Игор Стрелков саопштио је ноћас да је са зебњом примио вест о почетку формирања Оружаних снага Новоросије и реакције на њу. Нимало чудно: Стрелков зазире да је оно што се догађа плод одређеног раскола међу војним командирима одреда пре свега на територији Доњецке Републике.

Ево његовог „по-стрелковски” кратког коментара који доста тога осветљава:

„Пажљиво погледајте потписе испод документа (протокола о почетку формирања Оружаних снага Новоросије). Потписали су се и Безлер и Ходаковскиј (остале не знам).

С обзиром на потписе, изгледа да ће главнокомандујући (о њему не могу ништа да кажем, ни добро ни лоше, јер ми је потпуно непознат) командовати само групом која се супротставља Захарченку (Александар, премијер ДНР), Кононову (Владимир, министар одбране ДНР) и „Хмуром”…

Ово је отворени раскол међу групама локалних команданата Новоросије који је постао јаван. Догодило се управо оно што сам се ја – свим силама – трудио да не дозволим, чак и по цену отворених личних уступака.

Непријатно. Веома непријатно!

Данас сам се видеом са Мозговим (Алексеј). Верујем да је он довољно разуман да остане пострани од ових унутрашњих трвења, као што је успевао и раније”.

Поводом „трвења” се огласио и Александар Матјушин који командује одредом „Варјаг”, а један је од петорице потписника „одлуке” о почетку формирања Оружаних снага Новоросије.

„Одлучили смо – објаснио је – да објединимо снаге ради заједничке победе. Сви схватамо да се рат не може добити само седењем у одбрани, да треба прелазити на активнија војна дејства. Појавио се човек (мисли на генерала Ивана Корсуња које је квинтет прогласио за главнокомандујућег ОС Новоросије) који нам је показао пут ка победи кроз обједињавање и озанзивна дејства”.

Упитан – шта ће бити са командирима који одбију да се потчине Корсуњу – Матјушин је рекао: „Такви командири ће б а њихове јединице разоружане. Прошло је време „атамана”, а дошло време да формира регуларна армија јер ћемо без ње – изгубити рат”.

Матјушин је признао да квинтет пре него што је прогласио ОС Новоросије о томе није разговоарао да са Луганском Републиком. Додао је да су „потребни контакти управо у току”.

Факти