Јелена Гускова: Власт у Србији ће признати независност Косова и никада неће постати чланица ЕУ

jelena-guskova

БЕОГРАД – Руска историчарка Јелена Гускова изјавила је данас да Србија није крива за избијање Првог светског рата и да постоје „извори који говоре“ да је Аустроугарска знала да се припрема сарајевски атентат, али да га није спречила како би тај догађај искористила за повод за објаву рата.

 

„Сада има извора који говоре да су и у Берлину и Бечу знали да се припрема атентат на престолонаследника (Франца Фердинанда), а да су хтели да га искористе као повод да покрену рат“, рекла је Гускова, која у Београду учествује на „Српско-руском научном округлом столу о Првом светском рату“ у Руском дому у Београду.

„Нису хтели да зауставе убиство јер им је то био повод за Први светски рат“, навела је Гускова у изјави Танјугу.

Како истиче, многи политичари у Европи „желе да преправе историју да би окривили чак и Русију за Други светски рат“.

„Србија је увек била и остаће држава победник у свим тим догађајима“, наводи Гускова и додаје да „не смемо да заборавимо и да осуђујемо Србију за догађаје у којима је она увек била за мир“.

Позната историчарка и руски академик истиче да „будуће генерације морају да знају „ко је крив за почетак рата, какви су били циљеви тих ратова и ко је победник“ и да су стога скупови на којима говоре историчари о догађајима из Великог рата изузетно важни.

„Кад данашњим генерацијама причате о Првом светском рату они верују у оно што чују и зато су овакви скупови на којима говоре историчари веома важни“, прокоментарисала је она данашњу дебату која је окупила бројне домаће и руске историчаре и академике.

Гускова је навела и да Србију „сви окривљују за догађаје ‘деведесетих година на Балкану, а на првом месту су Америка и Немачка“.

Она критикује српске власти што, како каже, нису искористиле могућности за решавање косовског питања ослањајући се у томе на „чврсту подршку“ Русије у Савету безбедности УН у погледу непризнавања Косова и Метохије.

Руска историчарка сматра и да Србија никад неће постати чланица Европске уније, а да ће заузврат чинити уступке, укључујући ту и признање Косова.

„Ваша власт ће признати Косово, све је очигледно, они су кренули тим путем. Та нека ванземаљска идеја о ЕУ и чланству Србије неће бити остварена, иде се прво путем уступака, па онда прича о ЕУ, а од тога неће ништа да буде“, наводи Гускова.

Коментаришући кризу у Украјини, Гускова наводи да има пуно паралела између догађаја у бившој Југославији и Украјини, али да ипак сматра да та земља неће поћи истим путем и да ће, како каже, проћи без општег рата.

(Танјуг)