Војска Новорусије постепено затвара обруч око непријатељских јединица које су се уклиниле између Макејевке и Горловке

Луганск колона 02

Током последња 24 часа снаге НАТО-кијевске хунте наставиле артиљеријске нападе на град Доњецк и на околна насеља. У јучерашњем гранатирању страдало је око 20 цивила.

Војска Новорусије постепено затвара обруч око непријатељских јединица које су се уклиниле између Макејевке (западног предграђа Доњецка) и Горловке.

Председник Владе Доњецке Народне Републике, Александар Захарченко, изјавио је да је Војска Новорусије у околини Авдејевке (северног предграђа Доњецка) уништила украјинску минобацачку батерију која је јуче гађала цивилне циљеве у Доњецку. Та батерија је одговорна и за јучерашњи инцидент, када су посматрачи ОЕБС-а, који су без најаве зашли у зону сукоба, једва извукли живу главу, док је њихово возило оштећено када је 19 мина експлодирало у њиховој непосредној близини.

Командант одбране Горловке и херој Новорусије, пуковник Игор Безлер, данас је унапређен у чин генерал-мајора.

Јуче је Луганск свечано прославио 219. годишњицу оснивања града. Иако измучени вишемесечним бомбардовањем, несташицом хране, воде, струје и линија везе, више хиљада грађана окупило се на главном тргу, где је одржан низ догађаја у част свих оних који су дали животе за слободу и мир Луганска.

Свештеници Руске Православне Цркве служили су помен убијеним грађанима Луганска и Новорусије, коме су присуствовали представници руководства Луганске Народне Републике.

Челници ЛНР су положили цвеће на споменик заслужним грађанима Луганска, а затим су обишли градско породилиште, где су младим родитељима уручили пригодне поклоне и уверења о рођењу деце са ознакама ЛНР.

Председник Владе ЛНР, Игор Плотницки, обратио се суграђанима, одајући им признање због храбрости и издржљивости коју су показали у тешким тренуцима опсаде Луганска: „Показали сте се више него достојно. Желим вам срећу, љубав, наду и Божији благослов“, изјавио је Плотницки.

У оквиру свечаности, центром Луганска је продефиловала колона возила одбране града, коју су пратили чланови мото-клуба „Ноћни вукови“. Уприличено је и неколико изложби посвећених догађајима који су обележили борбу за слободу Новорусије. Свечаност поводом Дана града Луганска завршена је концертом једне од најпопуларнијих совјетских и руских поп-рок група „Земљани“.
+ + +
Представништво Доњецке Народне Републике
у Србији и Српским Земљама
dnr.srb@list.ru
www.facebook.com/dnr.srb
www.vk.com/dnrsrb