Пољска поклања оружје Украјини намењено ресору унутрашњих послова

Polish_Army

Варшава – Пољска ће послати Украјини стратешку опрему која по пољским законима укључује и оружје, али као поклон МУП за украјинску полицију.

 

С тиме да у снаге које подлежу ресору унутрашњих послова спада и украјинска Народна гарда која учествује у операцијама против сепаратиста. Пољско Министарство унутрашњих послова саопштило је да ће на основу билатералног споразума поклонити Украјини стратешку опрему искључиво за снаге које у Украјини подлежу ресору унутрашњих послова.

Пројекат предвиђа испоруке стратешке опреме, не прецизира какве, а према пољским законима у стратешку опрему спада и оружје и опрема тзв. двоструке намене која може да се користи и у војним операцијама, пише данашња Жечпосполита.

Пољски лист наводи да медју кориснике те помоћи пољске полиције спада и украјинска Народна гарда која је ангажована у операцијама Кијева против сепаратиста и у контроли украјинских граница.

Пољска ће први пут са Украјином потписати такав билатерални споразум а уследиће и иста помоћ Молдавији у којој такође владају бојазни од преливања сукоба из Украјине. Пољски МУП саопштио је да је споразум припремљен за потпис на иницијативу Украјине.

Пољска ће стратешку опрему испоручити Украјини бесплатно, платиће и трошкове превоза а када је о војној сарадњи и испорукама оружја реч, министар одбране Томаш Шемоњак поручио је прошле седмице у Кијев да оружје могу да добију, али не као помоћ већ да га купе.

Суздржаност пољске владе и председника Броњислава Коморовског да званична Варшава помогне Украјини испорукама оружја већ је више пута критиковао лидер опозиционих конзервативаца, бивши пољски премијер Јарослав Качињски.

У разговору за недељник До жечи Качињски је сада предложио да САД, Велика Британија, Пољска а можда и још неке земља, не оспоравајући НАТО, створе чврсти мањи војни савез и нови систем одбране који би пошао од тога да односи Запада са Русијом неће још дуго бити добри.

Пољској и балтичким земљама би по речима Качињског требало да помогне и Европска унија, тако што би основала посебни фонд европске безбедности и из њега давала земљама које угрожава Русија повољне кредите за модернизацију армија.

„Када би истовремено ЕУ обуставила привремено наше уплате у европски буџет, то би било оптимално“, казао је лидер пољске опозиције.

(Бета)