САД предводе војну вежбу „Брзи трозубац 14“ у западној Украјини

???????????????????????????????

КИЈЕВ – Војна вежба предвођена САД започеће данас у западној Украјини, а на њој ће учествовати војници из 15 земаља.

У војној вежби „Брзи трозубац 14”, недалеко од западног украјинског града Љвова, учествоваће 200 америчких војника, пренела је агенција АФП.

Пентагон је раније саопштио да војнике шаље на војну вежбу у Украјини као знак солидарности са Кијевом.

Оштре борбе избиле су у недељу око аеродрома у Доњецку, а током целог дана чула се паљба из аутоматског оружја и експлозије граната док су се облаци црног дима надвијали над градом, пренела је француска агенција.

Савет Доњецка саопштио је да је било цивилних жртава, а ситуацију у граду описао је као „критичну”.

Русија је у суботу послала хуманитарни конвој од 220 камиона у Луганск, који је недељама без воде и електричне енергије.

Украјина, која није дала дозволу за пролаз конвоја, изразила је забринутост да би камиони могли да буду параван за снабдевање проруских снага.

Кијев оптужује проруске снаге да крше примирје и да интензивирају нападе на положаје владиних снага у источној Украјини.

„Терористичке акције претња су реализацији мировног плана украјинског председника”, рекао је портпарол безбедносних снага Володимир Пољовј.

Проруске снаге то негирају и тврде да украјинска војска крши примирје.

Примирје је први корак у напорима ка успостављању трајног мировног споразума и окончања петомесечног конфликта у којем је више од 2.700 људи изгубило живот.

Украјински конфликт је, како је истакла француска агенција, изазвао највећу кризу у односима исток-запад од завршетка Хладног рата.

(Танјуг)