Кошаркашко сребро прослављено у Косовској Митровици, ЕУЛЕКС провоцирао насиље (ФОТО, ВИДЕО)

slavlje kosovska mitrovica2

Сваки спортски догађај у коме побеђујете уме да изазове јаке емоције и бурне реакције, тако је било и синоћ у Косовској Митровици где је неколико стотина Срба славило.

На тргу Шумадија у северном делу града био је обезбеђен пренос кошаркашког сусрета репрезентација Србије и САД. Мешутим, како је домаћи тим почео брзи да губи тако су и људи почели да се разилазе.
На пола меча већ није било никога крај видео бима, осим шетача. Није се могло претпоставити да ће бронза на крају ипак бити бурно прослављена.

Неколико стотина Срба, углавном млађих, спонтано се окупило и кренуло ка главном мосту преко Ибра. У тим ситуацијама увек постоји могућност да „одиграте још један меч“ и то буквално са „супротном страном“ илити – гостима.

Младићи су певали неко време навијачке а онда и националне и родољубиве песме. У оваквој Србији то увек неког вређа али инцидената није било.

Након пола сата маса је сложно кренула ка главном, већ поменутом тргу Шумадија певајући, оглашавајући се музиком и сиренама својих аутомобила и носећи заставе Србије. Све ово крунисано је ватрометом који се могао из далека видети. Тада је провокација дошла од оних који себе представљају чуварима мира – од ЕУЛЕКСА.

У тренутку набоја емоција два патролна џипа пришла су групи мађих Срба који су славили и направила круг кроз њихову масу да би се врло споро удаљили. ЕУЛЕКС као главни интрумент прогона Срба са севера КиМ, за рачун Шиптара, зна да народ не може да има лепо мишљење о њему јер га није ни створио и рачунајући на узаврелу крв, пробао је да испровоцира још једно насиље за које сасвим сигурно има спреман сценарио.

Срби су и ту показали интелектуалну и духовну снагу и лепоту узвративши тиме што ни на који начин нису дозволили да их Еулекс испровоцира и упропасти им славље, јер није тога ни вредан.где је још неко време славила а онда се највећи део људи, после извесног времена, мирно разишао.

slavlje kosovska mitrovica7

slavlje kosovska mitrovica3 slavlje kosovska mitrovica9

Припремиле: КМ Новине