НATO испоручуjе оружjе Украjини

porosenko rasmusen

KИJEВ – Чланице НATO-а почеле су да снабдеваjу Украjину оружjем, саопштио jе украjински министар одбране Валериj Гелетеj.

У интервjуу за Kанал 5, Гелетеj jе рекао да jе разговарао са министрима одбране, како jе навео, водећих земаља света, оних коjе могу да помогну Украjини и „коjе jе чуjу“.

„Снабдевање оружjем jе у току“, додао jе Гелетеj.

Његова изjава уследила jе неколико дана пошто jе слично саопштење jедног од помоћника украjинског председника изазвало дипломатски скандал и талас демантиjа.

Председник Украjине Петро Порошенко, коjи jе 4. и 5. септембра учествовао на самиту НATO-а у Велсу, саопштио jе да jе, с више чланица Aлиjансе, договорио директно снабдевање модерним оружjем.

Порошенко jе тврдио да су неке од чланица НATO-а, на билатералним консултациjама, изjавиле да су спремне да снабдеjу Украjину убоjитим и неубоjитим оружjем, укључуjући и оружjе високе прецизности, као и медицинском опремом.

Aлиjанса jе, међутим, више пута поновила да неће слати никакво орузjе нити воjну опрему у Украjину, пренела jе „Русиjа данас“.

Истовремено, генерални секретар НATO-а Aндерс фог Расмусен, рекао jе да се Aлиjанса неће мешати , ако државе чланице поjединачно донесу одлуке о снабдевању Украjине оружjем.

Kада jе Порошенков помоћник Jуриj Луценко на своjоj страници на феjсбуку написао да ће СAД, заjедно с француском, Италиjом, Пољском и Норвешком, послати модерно опружjе у Украjину, поменуте земље поручиле су да о томе ништа не знаjу.

Прошле недеље, амерички секретар за одбрану Чак Хеjгел, први jе демантовао испоруку оружjа, рекавши да не зна ни за какав таjни договор о испоруци убоjитог оружjа Украjини.

Вест су убрзо негирале и Норвешка, Италиjа и Пољска.

Танјуг