Немачки политичар Фолкер Бек: Влада Србије да дозволи и заштити „геј параду“

gej parada

БЕРЛИН – Политичар опозиционе немачке партије Зелени, Фолкер Бек, затражио је да одговор српске владе на премлаћивања једног Немца, учесника скупа у Београду о правима ЛГБТ особа, буде да дозволи и заштити „геј параду“.

 

„После насиља према овом хомосексуалном активисти мора одговор српске владе бити да ће дозволити и штитити геј прајд“, твитовао је овај немачки политичар, док немачки медији пишу да се немачка амбасада у Београду у контакту са властима труди да се случај разреши.

Медији указују и да је настрадали 27-годишњи младић, највероватније родом из града Хале у Саксонији-Анхалту, као и да се после операције повреде главе са њим поново ступило у контакт, али да се тек 24 сата од операције може рећи да ли је изван животне опасности.

Немачки медији преносе да се немачка амбасада у Београду труди да се случај разреши и да је српски министар полиције изразио жаљење због бруталног напада.

„Морамо на жалост потврдити да је један немачки државлљанин жртва напада у Београду“, рекла је један портпарол немачког Министарства иностраних послова у Берлину.

Немачки медији подсећају да би крајем месеца у Београду требало да се одржи геј парада и наводе да је то у широким круговима народа споран скуп, као и да су геј параде последњих година биле забрањене из страха од насиља.

Прва јавна шетња хомосексуалаца у Београду протекла је уз тешке испаде десних починилаца, подсећају медији.

(Танјуг)