Себастијан Курц: Аустрија жели да оснажи разумне снаге у Украјини у вези изградње зида према Русији

sebastijan-kurc

15:20 – Представништво ДНР у Србији: Од јутрос се у околини Доњецког аеродрома воде жестоке борбе

Од јутрос се у околини Доњецког аеродрома воде жестоке борбе. Експлозије одјекују у западним деловима Доњецка. Војска Новорусије је жестоко узвратила по положајима НАТО-мајданских плаћеника, одакле се сатима вије густ дим.

Борбе се воде и на правцу Доњецк–Горловка, за контролу над путем који повезује ова два града.

Град Луганск данас обележава 219. годишњицу оснивања.

Група добровољаца из Румуније данас је положила заклетву на верност Доњецкој народној републици.

У Војсци Новорусије, као и у Војсци Русије, данас се обележава Дан тенкиста.

15:00 – Нападнута Горловка, убијени цивили

Најмање пет цивила је погинуло и десет рањено у нападу украјинске војске на Горловку (Доњецка област).

Срушена је трафостаница, део града је без струје. Не ради водовод, оштећено је неколико стамбених зграда.

Људи се крију у подрумима и атомским склоништима. Не постоје могућности да се сахране мртви.

14:25 – Ситуација у Доњецку и даље напета, чује се артиљеријска паљба

Ситуација у Доњецку и јутрос је била напета и житељи тог регионалног центра на истоку Украјине тврде да се чује артиљеријска паљба, извештавају украјинске и руске агенције, преносећи и саопштење власти села Пантелејмоновка у Доњецкој области да су у суботу погинула три, а рањено осам цивила.

РИА Новости наводи да је јутрос то село код Горловке поново изложено паљби, да се житељи Пантелејмоновке крију у подрумима и склоништима и да не могу да допру до тела погинулих.

13:30 – Борис Колесњиков: Партија региона неће учествовати на изборима за украјински парламент

Партија региона неће учествовати на ванредним изборима за Врховну раду 26. октобра, изјавио је секретар президијума странке, посланик парламента Борис Колесњиков.

Он је нагласио да ПР нема морално право да учествује на изборима на којима неће гласати скоро седам милиона бирача са југоистока.

Колесњиков је изјавио да ће странка „основати своју алтернативну владу“, чији ће састав бити представљен наредне седмице.

12:00 – Украјина предала устаницима несталог словачког држављанина

У Украјини је пронађен словачки грађанин, кога су у августу привеле војне снаге, али Братислава скоро месец дана није успела да од Кијева добије информацију о њему.

Саветник министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашенко изјавио је: „Предали смо ових дана словачког држављанина Мирослава Рогача Доњецкој народној републици. Разменили смо га за наше украјинске војнике“.

Исти Антон Герашенко је 19. августа изјавио да су војне снаге у граду Иловајску привеле словачког држављанина, који је ратовао на страни устаника, при томе приведени је рекао да је одабрао страну „не као плаћеник, већ из убеђења“.

10:55 – Литваниија је ноћас примила групу од 14 украјинских војника- волонтера, како би им пружила неопходну лекарску помоћ, пошто су рањени у сукобима на истоку Украјине.

У групи рањеника је 13 мушкараца и једна жена, који су се борили против проруских активиста.

– Ситуација у Украјини је тешка, пошто су тамо болнице претрпане, а сваки дан стиже велики број рањеника – рекао је потпуковник Гинтарас Беркевисијус, и додао де ће група рањеника бити смештана у болнице у Вилњусу и Каунасу.

У сукобима у Украјини до сада је погинуло 2.700 војника, а Литванија је у јулу већ примила једну групу рањених војника.

Помоћ рањенима у Украјини пружају и Естонија, Пољска и Немачка.

10:48 – Припадници самоодбране и Кијев договорили су се да размењују заробљенике по принципу 65 за 65, јавља руска ТВ Звезда на Твитеру.

10:30 – Министар одбране Украјине: Код Иловајска крајем августа погинуло више од сто војника

Крајем августа украјински батаљони су се нашли у опсади код Иловајска и изгубили много људи. Касније је путем преговора омогућено повлачење дела украјинске војске. Врховна рада је прошле недеље формирала комисију која ће истражити догађаје код Иловајска.

„Изгубили смо многе патриоте, више од 107 људи. Још се ради на идентификацији тела, али у тренутку знамо да је убијено 107 војника. Изгубили смо најбоље патриоте“, рекао је Валериј Гелетеј у интервјуу за украјински „Пети канал“ у суботу увече.

Генерални тужилац Украјине Виталиј Јарјома је у среду изјавио да је у опсади код Иловајска погинуло око 200 украјинских војника. У Савету националне безбедности и одбране Украјине не располажу тачним информацијама о броју погинулих.

09:55 – Себастијан Курц: Аустрија жели да оснажи разумне снаге у Украјини у вези изградње зида према Русији

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц отпутоваће сутра у Кијев, где ће се састати са представницима украјинских власти.

Он ће се састати, како преносе аустријски медији, са председником Украјине Петром Порошенком и шефом украјинске дипломатије Павлом Климкином. Посета је, како указује Министарство спољних послова, била дуже планирана.

Претходно је аустријски канцелар Вернер Фајман најавио мировну мисију у Украјини.

„Усклађен сам са намерама канцелара и вучемо исту страну конопца. Састанци са Порошенком, Климником и најизгледнијим кандидатом за премијера Владимиром Гроисманом су већ дуже планирани. Ради се о три циља. Треба искористити актуелно примирје као шансу и ОЕБС треба да фиксира престанак деловања оружја. Даље желимо подржати реформу Устава како би се постигла децентрализација. За то нудимо експерте. Треће, Аустрија жели да оснажи разумне снаге у вези изјава изградње зида“, поручио је Курц у интервјуу бечком дневнику „Курир“.

Уочи посете Украјини он је поновио свој негативни став према чланству те земље у НАТО.

„Украјини би било боље ако се не би упустила у чланство НАТО. Украјина има потребу за безбедношћу, али кокетирање са чланством у НАТО долива додатно уље на ватру него што помаже“, уверен је Курц.

09:30 – Валериј Гелетеј: НАТО земље почеле да наоружавају Украјину

Украјински министар одбране Валериј Гелетеј је изјавио да је НАТО већ почео да испоручује земљи оружје. Он је подсетио да је почетком септембра председник Украјине Петар Порошенко на самиту у Велсу тражио помоћ од алијансе.

„Разговарао сам с министрима одбране водећих земаља света, с онима који могу да нам помогну. И они су нас чули. Процес предаје оружја је у току“, рекао је Гелетеј.

Министар је додао да је „процес кренуо“ и да „је управо то пут којим треба ићи“.

Раније је шеф Пентагона Чак Хејгел изјавио да не зна ништа о „тајном“ договору за наоружавање Украјине.

(Глас Русије-Танјуг)