Артиљеријски напад на предграђе Доњецка; Конвој од 200 камиона с руском хуманитарном помоћи стигао у Луганск

dnr-donjeck-tenk-gori-DNR-today

09:42 – Циљ руског председника Владимира Путина је да уништи Украјину као независну државу и обнови Совјетски Савез, изјавио је украјински премијер Арсениј Јацењук.

Говорећи на конференцији у Кијеву, којој присуствују европски и украјински посланици, Јацењук је похвалио што су Европска унија и Сједињене Америчке државе увеле нове санкције Русји, рекавши да оне предстваљају опасност за руску економију.

„Ми се још налазимо у фази рата и кључни агресор је Руска Федерација… Путин жели још један замрзнути сукоб (на истоку Украјине)“, рекао је Јацењук.

„Његов циљ је да узме целу Украјину… Русија представља претњу глобалном поретку у безбедности у целој Европи“, сматра украјински премијер.

09:32 Једна особа је погинула, а шест је рањено протекле ноћи у артиљеријском нападу на предграђе Доњецка, саопштио је информативни центар самопроглашене Доњецке народне републике.

У граду Доњецку протекле ноћи минобацачка ватра отворена је на Кијевски рејон. За сада нема података о евентуалним жртвама.

09:12 Конвој од 200 камиона са руском хуманитарном помоћи за становништво источне Украјине стигао је у Луганск, јавила је новинска агенција Итар Тасс.

Новинар руске агенције наводи да је није било инцидената на путу од руско-украјинске границе и да се сада врши истовар помоћи руског министарства за ванредне ситуације.

У хуманитарној помоћи која је из Москве отпремњена налази се шећер, житарице, прехрамбених производа, опрема за пречишћавање воде, генератори за струју и остале потребштине за становништво региона Донбаса.

Итар Тас с наводи да није било представника Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) у пратњи конвоја.

09:02 Министар финансија САД Џејкоб Лу је изјавио да нове санкције које су уведене против Русије могу бити укинуте.

Према његовим речима, за то је потребно да Москва сарађује са Кијевом и другим међународним партнерима у проналажењу путева за решавање конфликта у Украјини.

У петак је високи званичник администрације САД саопштио да САД, ограничавајући сарадњу у области производње нафте са 5 руских нафтних компанија, рачунају да ће тиме затворити Русији могућности за производњу нафте на епиконтиненталном појасу, посебно на Арктику.

08:52 Украјина не планира да уноси било какве измене у текст споразума о придруживању ЕУ, изјавио је председник Украјине Петар Порошенко.

„Ја ћу га у понедељак потписати и послати у парламент. 01. новембра он ступа на снагу“, саопштио је украјински лидер.

Раније је министар економског развоја РФ Алексеј Уљукајев упозорио да ће Русија од 01. новембра предузети симетричне заштитне мере, ако споразум о придруживању Украјине ЕУ ступи на снагу без обзира на позицију Москве.

08:32 Русија ће пружити подршку компанијама које су погођене санкцијама САД и ЕУ, саопштио је министар за економски развој Алексеј Уљукајев.

Он је додао да се ради о финансијској подршци која може бити пружена не само компанијама из нафтног сектора, него и банкама и компанијама из војне индустрије. Уљукајев није искључио могућност да ће се та средства обезбедити из буџета, Националног фонда благостања или из пензијског фонда.

08:12 Европска унија је спремна да, у оквиру ширег пакета помоћи Украјини, исплати наредног месеца Кијеву траншу од 760 милиона евра све док та земља испуњава извесне услове, изјавио је јуче председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

„Шест стотина милиона евра је већ исплаћено, а 760 милиона евра могло би бити пуштено наредног месеца, под условом да се неки услови испуне, а нарочито економске реформе и борба против корупције“, наводи се у припремљеном тексту говора који ће Барозо одржати током једне конференције у Кијеву.

Најављена помоћ Украјини део је ширег европског пакета помоћи Кијеву од 1,6 милијарди евра.

08:02 Ситуација око Украјине се користи за реанимацију НАТО и уједињење савезника око САД, изјавио је председник Владимир Путин.

Према његовим речима, Украјина је практично постала талац туђих интереса. Он је, такође, додао да западне земље користе ситуацију у Украјини како би „раздрмале“ ситуацију.

Према мишљењу Путина, нови пакет санкција против Русије изгледа неумесно. Он је подсетио да је план регулисања, који је он предложио, постао основа мировног споразума који је потписала Контакт група у Минску. „И желим са задовољством да кажем да је процес кренуо“, изјавио је он и прецизирао да су у Украјини престала борбена дејства.

(Глас Русије-Танјуг)