У Ораховцу Шиптари уништили спомен обележје несталим новинарима на КиМ

??????????

Спомен обележје несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу, које су представници Удружења новинара Србије и Друштва новинара КиМ поставили 21. августа код Ораховца, уништено је и однето.

Спомен обележје је трећу годину за редом ишчупано, највероватније грађевинском машином или трактором заједно са бетонским постољем.

Ову информацију потврдио је председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић.

– Ово је трећи пут да односе таблу. Прошле године је “преживела” месец и по, ове 20 дана. Полиција годинама игнорише наше захтеве и пријаве и понаша се као да се ништа није догодило – рекао је Ничић.

– Постављаћемо је сваке године, све док се не открије судбина наших колега који су били на новинарском задатку. Ово сада нећемо пријављивати полицији, али хоћемо онима за које сматрамо да могу да утичу на полицију да коначно пронађе и казни оне који годинама руше и односе таблу – рекао је Ничић.

На месту где су новинари отети, између села Зочиште и Ораховац, представници Удружења новинара Србије и Друштва новинара КиМ 21. августа поставили су обележје на српском и албанском језику на којем пише:

– Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште. Били су у аутомобилу “застава 128” плаве боје који никада није пронађен.

(Танјуг)