Мехо Омеровић: Више сметају настрани у Београду него униформисани у Н. Пазару

meho-omerovic

БЕОГРАД – Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић изјавио је данас да су људска и мањинска права, укључујући и права ЛГБТ особа, темељ сваког демократског друштва, као и да ће та питања бити посебно значајна у процесу приступања Србије у ЕУ.

Омеровић је на конференцији о правима ЛГБТ особа у Београду на којој се говори о људским правима, а нарочито о правима ЛГБТ особа у контексту придруживања ЕУ, подсетио да је Скупштина Србије прошле године усвојила Резолуцију о њеној улози и начелима у преговорима о приступању Србије Европској унији чиме је потврдила стратешки циљ о приступању и стицању пуноправног чланства.

Он је истакао да ће у том процесу питања људских и мањинских права бити посебно значајна.

„Људска и мањинска права су темељ сваког демократског друштва. Једно од основних људских права гарантованих Уставом јесте и право на једнакост и забрана дискриминације која се заснива на неком личном својству, укључујћи и родни идентитет и сексуалну оријентацију“, рекао је Омеровић на конференцији.

Он је подсетио да је Скупштина Србије као законодавни орган била надлежна да успостави законски оквир за остваривање овог Уставом загарантованог права и за конституисање независних тела која се баве заштитом људских права и слобода.

„Усвојен је Закон о забрани дискриминације, Закон о равноправности полова, усвојени су и други посебни закони који садрже начело забране дискриминације, а неки изричито предвиђају забрану дискриминације по основу сексуалне орјентације, као што су Закон о социјалној заштити, Закон о раду, Закон о радиодифузији…“, подвукао је Омеровић.

Иако можемо да се сложимо да је законодавни и институционални оквир у великој мери успостављен, несумњиво је да то није довољно, оценио је председник Одбора за људска и мањинска права и навео да се припадници ЛГБТ заједнице свакодневно сусрећу са проблемима.

Рекао је и да Извештаји Европске комисије о напретку Србије дају смернице где би требало да се интервенише новим законским решењима, те да скупштински Одбор за људска и мањинска права блиско сарађује са Заштитником грађана и Повереником за заштиту равноправности.

Указао је и да је дошло до одређених помака у судској пракси, и донета је прва пресуда у Србији за дискриминацију на основу сексуалне оријентације на радном месту.

Такође, подсетио је да је представник Геј стрејт алијансе именован за члана Савета за родну равноправност Владе Србије.

„Један од приоритета рада овог одбора у наредном периоду биће управо права ЛГБТ особа и с тим у вези очекујем даљу интензивнију сарадњу Одбора и са организацијама цивилног друштва које се баве овим питањима“, закључио је Омеровић.

Он је нагласио да се не треба бавити питањем ЛГБТ особа само кроз призму одржавања Параде поноса, „иако смо свесни да је право на слободно окупљање једно од основних људских права“.

„Изгледа да више смета шетња са шареним балонима, музиком и заставама ЛГБТ заједнице него шетња униформисаних лица са обележјима сарадника фашиста из Другог светског рата“, рекао је Омеровић и додао да је потребна промена свести друштва у целини, а пре свега у породици, школи, полицији и здравству.

(Танјуг)