Муфтија јачи од Томе и Вучића

zukorlic2

Гостујући јуче на ТВ Пинк, потпредседник Владе Србије Расим Љајић изразио је чуђење и огорчење извештајем Подручне полиције у Новом Пазару која је у званичном извештају МУП-у Србије недавну параду униформисаних присталица муфтије Муамера Зукорлића оценила као небитан догађај, чак мање значајан и од крађе кокошака или бицикла.

У извештају полиције за тај дан, на последњем месту наводи се да је у Новом Пазару одржан „скуп у покрету“, да су грађани шетали улицама, да их је било око 600 и да није било инцидената. У полицијском извештају уопште се не наводи да су, како је нагласио Љајић „деца шетала у униформама“.

Љајић сматра да Зукорлићева „парада“ у Пазару представља јасну милитаризацију и демонстрацију силе, да је то велика опасност за Нови Пазар и да одавање почасти онима који су 1941. сарађивали са окупатором и чинили злочине наноси огромну штету овом крају, тера инвеститоре и уништава будућност младих.

Парада укопала Пазарце

– Шта год добро урадимо и кад год Нови Пазар крене ка модерном европском граду, Зукорлић се потруди да неким својим потезом или изјавом све поништи. Последњи догађај дефинитивно нас је „укопао“. Ко ће да дође и улаже у град којим марширају униформисане присталице једне верске заједнице – пита се градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

– Навикли смо на Зукорлића, ово није ништа неуобичајено, човек је добио оно што је тражио – публицитет. Зукорлићев циљ није да уђе у владу, него да се наметне као фактор који може да прави проблеме – рекао је Љајић и запитао „Шта ако у Нови Пазар, како најављују, из Украјине дођу четници“ или „униформе обуку и ови из Прешевске долине“.

Министар је најавио хитан разговор са министром полиције Небојшом Стефановићем, јер „многи амбасадори долазе код њега и у Нови Пазар и питају шта се дешава.
Пре два дана Љајић је изјавио и да је „свака влада правила уступке према Зукорлићу мени иза леђа“.

Ако се састане са Стефановићем, Љајић би министра полиције, осим за спорни извештај новопазарске полиције, могао да пита и за његову изјаву недавно дату у Новом Пазару. На питање новинара зашто полиција не асистира у извршавању правомоћних судских пресуда, министар је дао, по оцени многих, забрињавајући одговор. Стефановић је тада рекао „да полиција неће асистирати судовима тамо где може бити угрожена безбедност полицајаца и грађана“.

Пошто је новопазарска полиција одбијала асистенцију у више случајева где је узурпатор туђе имовине био муфтија Зукорлић, односно Исламска заједница на чијем је он челу, многи су ову изјаву доживели као повлачење државе пред „Зукрлићевом силом“ или као дил челника полиције са Зукорлићем, али и као сигнал Зукорлићу „да полиција неће на њега“.

Према сазнањима „Вести“ неки безбедносни кругови у Београду подржавају и штите Зукорлића. Многи „филм враћају“ предизборну кампању за председника Србије и изненадни (једне касне вечери) сусрет на муфтијином Интернационалном универзитету Томислава Николића и Муамера Зукорлића који је организовао бизнисмен из Новог Пазара Муамер Реџовић.

Ради се о човеку кога су напредњаци недавно, упркос противљењу Љајићеве СДПС и изношењу у медије неких лоших ствари из његове каријере, поставили за председника Управног одбора Републичке агенције за приватизацију.

Николић је тада обећао да ће, ако победи, држава решавати проблеме на које указује Исламска заједница у Србији, а Зукорлић се потом кандидовао за председника Србије. Касније је тврдио да је онемогућио да бошњачки гласови оду Борису Тадићу, али је и наглашавао да нова власт СНС-а и Томислава Николића има „неке обавезе према Бошњацима“.

О каквим се тачно обавезама ради, нико тачно не зна. У Новом Пазару већина житеља тако верује да муфтија, осим у иностранству, има „спонзоре“ и у Београду и да захваљујући њима у Санџаку може да ради „то што ради“.

Полиција избегава сукобе

Приликом првог Похода на Хаџет пре неколико година и претњи Зукорлићевих следбеника да ће спречити изградњу обданишта у овом насељу, умало није дошло до жестоког обрачуна присталица муфтије и припадника жандармерије. Сукоб је спречен у последњем тренутку. Од тада је полиција је много опрезнија и труди се да не улази у међустраначке и верске сукобе из којих обично излази као главни кривац, што неки обилато користе.

– Овде се праве разне коалиције, заклети непријатељи преко ноћи постају „пријатељи“. Ево, Угљанин је годинама био у рату са Зукорлићем, разбијали су нам главе док смо бранили да се не поубијају, сад су поново у коалицији. Љајић је дуго био добар са Зукорлићем, а сада су у рату. Сви желе да нас гурну против „друге стране“ и употребе за своје циљеве, зато смо врло опрезни – каже један функционер полиције у Новом Пазару.

Д. Н. Петровић – Вести