Српска војска у Немачкој због „руске агресије“!?

nato vojska srbije

СВЕТ – Припадници Војске Србије и ове године учествују у вежби „Укрштање сабљи”, (Saber Junkction) коју Војска САД и њихови европски савезници спроводе у Хохенфелсу код Регенсбурга у јужној Немачкој, пише Политика.

Међутим, вежба која се традиционално одржава сваке године и чија је круна било ослобађање фиктивног града, за Србију је добила незгодне импликације јер је у јеку украјинске кризе амерички генерал Фредерик Б. Хоџс, како преноси агенција АП, изјавио да ова вежба рефлектује одлучност и спремност НАТО-а да се супротстави „руској агресији” ако било која чланица овог савеза буде нападнута. Осим чланица западне војне алијансе, у вежби су учествовали војници из Србије, БиХ и Шведске.

У Министарству одбране јуче нису желели да коментаришу ситуацију у којој су се затекли српски војници у Немачкој. Незванично се могло сазнати тек толико да је учешће на вежби уговорено пре него што је криза у Украјини добила обрисе новог хладног рата.

Ангажман припадника ВС на вежби у Немачкој није био јавно најављен, као што је то, на пример, било када је недавно у Русији одржан тенковски бијатлон. Али, када је реч о „Укрштању сабљи”, таква је пракса била и минулих година. Саопштења су објављивана тек по окончању вежби на којима се увежбавају реалне и врло конкретне ратне ситуације као што су: напад извиђачке патроле на утврђену тачку са чишћењем саобраћајница и бункера, десантирање из хеликоптера, вод у нападу на насељено место, процедуре приликом чишћења и претреса стамбених објеката и тако све до „ослобођења града”. До сада је Војска Србије на ове вежбе у Немачкој слала пешадијске и војно-полицијске јединице.

Припадници Војске Србије учествовали су на вежбама „Укрштање сабљи” у новембру и децембру 2013. и септембру и октобру 2012. године. Војници због вежбе бораве у Немачкој око месец дана. Како је тада објавила Војска Србије, 2012. на вежби је учествовало 1.200 војника из 10 држава, а наредне 1.800 војника из 19 држава. Да ли због кризе у Украјини или нечег другог, америчка војска, која је главни организатор вежбе, ове године у јужној Немачкој окупила је око 5.500 војника.

Политика – М.Галовић