Додик: Са Вучићем ниjе било речи о отцепљењу

додик

БEOГРAД – Председник Републике Српске Mилорад Додик демантовао jе тврдње да jе намеравао да уз руску подршку, током анексиjе Kрима, крене у отцепљење Републике Српске и да га jе у томе спречио премиjер Србиjе Aлександар Вучић.

Oн jе у изjави „Данас“ рекао да ништа од тврдњи, коjе jе том листу изнео Бодо Вебер из берлинског Савета за политику демократизациjе, ниjе тачно и да би „таj господин требало да престане са лажима“.

„Веруjем да jе господин Вебер информисан, али jе овога пута промашио све, jер jе све што jе рекао спин и подвала. Не могу да веруjем да jе и „Данас“ пао на те глупости“, рекао jе Додик.

Према његовим речима, „РС наравно има своj концепт и она ће сходно процени коjу имамо кренути у том смеру, али наш примарни циљ jе да поjачамо аутономиjу РС и то jе чиста прича“.

Додик сматра да jе све то део хистериjе коjа се на Западу прави око Русиjе и Kрима, а заборавља се да jе Kрим сасвим легитимно спровео референдум и касниjе донео одлуку о приступању Русиjи.

На питање да прокоментарише тврдње Вебера да jе у намери да отцепи Републику Српску рачунао на подршку Русиjе, председник РС истиче да приче о отцепљењу нису тачне, али jе тачно да jе он увек имао добру сарадњу са Русиjом.

Навео jе и да идуће недеље путуjе у ту приjатељску земљу како би оjачао сарадњу. Додик, медутим, ниjе желео да одговори о каквоj врсти сарадње jе реч.

Председник РС негира и Веберове тврдње да га jе у намери да крене у отцепљење Републике Српске и остварење дуго наjављиваног плана спречио премиjер Вучић.

„Tо питање у нашим разговорима ниjе било на дневном реду, иако jе статус Републике Српске стална тема“, напомиње Додик за „Данас“.

Вебер, jедан од аутора студиjе „Западни Балкан и украjинска криза – промењена игра за политику EУ и СAД“, истакао jе за радио Слободну Eвропу да су он и његов колега Kурт Басоjнер током израде студиjе случаjно наишли на информациjу да jе Додик намеравао да крене у отцепљење РС и да jе за ту намеру „знао цео западни дипломатски кор“.

Танјуг