Немачка национална ТВ мрежа ЗДФ приказала је снимак украјинских војника с нацистичким обележјима на кацигама

ukrajinski-vojnik-sa-svastikom-na-slemu

15.35 – Сикорски: Русија намерава да створи копнени мост ка Криму

Министар спољних послова Пољске Радек Сикорски рекао је данас да „види намеру Русије да створи копнени мост ка Криму“, јер, како је истакао, Москва има потешкоће да управља полуострвом са којим руска територија није повезана копном.

Сикорски је рекао да не зна шта ће да уради руски председник Владимир Путин али је изнео очекивање да ће се сукоби у Украјини завршити, пренела је агенција АП.

Русија има потешкоће да допреми воду, храну, гориво и друге потрепштина до Крима.

Крим, украјинско полуострво, припојено је у марту ове године Русији упркос осудама медјународне заједнице.

Те потешкоће, закључио је Сикорски, стварају искушење за Русију да покуша да заузме још више украјинске територије да би Крим био повезан са руском територијом.

15.05 – Штајнмајер: Хоћемо мир у Европи, дијалог са Русијом о Украјини мора се наставити

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер рекао је да се дијалог са Русијом о Украјини мора наставити.

Он је одбацио критике у земљи да је Берлин превише лојалан Русији у конфликту са Украјином.

„Не желимо хладни рат, не желимо врући рат, већ желимо да видимо очуван европски мир“, рекао је Штајнмајер.

14:55 – Немачка национална ТВ мрежа ЗДФ приказала је снимак украјинских војника с нацистичким обележјима на кацигама, јављају агенције.

Дописник ЗДФ из Москве Бернхард Лихте пустио је у извештај два снимка украјинских војника с нацистичким ознакама. Један је на кациги имао озлоглашене „СС руне“, ознаку елитних војника Хитлерове Немачке, а други је униформу „украсио“ подједнако озлоглашеном свастиком.

„Добровољачке јединице свих политичких опредељења долазе као појачања владиним снагама у Украјини“, известио је Лихте.

Контроверзни видео, из ког су извучени снимци приказани на ЗДФ, снимила је заправо екипа норвешке ТВ2.

„Снимали смо припаднике батаљона Азов у источноукрајинском граду Урзуфу кад смо наишли на ове војнике“, изјавио је норвешки репортер Ојстен Боген. Кад је питао војнике да ли је њихова јединца фашистичка, одговорили су му „Апсолутно не, ми смо само украјински националисти“!

Као што се очекивало, немачка јавност је врло негативно реаговала на ове снимке украјинских војника с нацистичким симболима.

14:25 – Игор Стрелков: За Путина, против пете колоне

Игор Стрелков (Гиркин), херој Новорусије, одржао је данас у Москви конференцију за новинаре, саопштило је Представништво Доњецке народне републике у Србији.

Седећи испред застава Русије и Новорусије и фотографије председника Владимира Путина, Стрелков је изјавио да ће у наредном раздобљу наставити борбу за Новорусију пре свега у самој Русији, али да никада и нипошто неће учествовати у покушају стварања „московског Мајдана“, који издајници, уз помоћ Запада, желе да изведу по револуционарном обрасцу из 1905. и 1917. године.

Истичући да је борба за Новорусију истовремено и борба за сву Русију, Стрелков је осудио издајнике који желе да изазову њен слом: „Ако изгубимо Новорусију, изгубићемо и остатак Отачаства. Пета колона жели да изазове пораз Новорусије, да за то окриве Путина и лише га народне подршке и да униште данашњу Русију као што су 1917. уништили Руско Царство и 1991. Совјетски Савез“.

„Путин је једини легитимни врховни командант, главни јемац слободе и независности наше земље“, рекао је Стрелков. Он је нагласио да је потребно уздржати се од било каквог разарајућег опозиционог деловања: „Против нас се води рат, а у условима рата, сваки метеж у позадини иде на руку само непријатељу“.

Игор Срелков је такође изјавио да су такозвани мировни предлози Украјине противни интересима Новорусије, уз ограду да је он војник, а не политичар, и да је преговарање управо посао политичара.

Снимак конференције можете погледати овде: youtube.com/watch?v=aUQeJHqNZFs

14:15 – НАТО: На истоку Украјине још има око 1.000 руских војника

НАТО је саопштио да у Украјини има још око 1.000 руских војника, док Москва тврди да Кијев консолидује војне групације у различитим деловима земље.

На истоку Украјине још има око 1.000 руских војника, потпомогнутих са додатних 20.000 на граници, саопштили су данас званичници НАТО.

Повлачење би било „добар први корак“ ако би се потврдило, навео је неименовани војни официр НАТО у саопштењу, пренеле су агенције.

13.50 – Све је и даље нестабилно на југоистоку Украјине, а постоји све више доказа да Кијев консолидује војне групације у различитим деловима земље, изјавио је данас портпарол руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич.

Он је навео да Москва очекује од украјинског председника Петра Порошенка и његовог тима, као и од проруских побуњеника, да буду посвећени мировном споразуму из Минска, преноси Итар-Тасс.

Лукашевич је рекао да Москва још није донела одлуку о слању хуманитарног конвоја у југоисточну Украјину, иако је шеф дипломатије Сергеј Лавров то раније наговестио.

13:45 – Пушков: Делегација РФ у пуном саставу иде на јануарску седницу ПС СЕ

Делегација РФ је спремна да у пуном саставу иде на јануарску седницу Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ), имајући у виду да постојећа ограничења важе до краја године.

То је изјавио њен шеф, председник међународног комитета Државне думе Алексеј Пушков.

ПС СЕ је у априлу, после припајања Крима, одузела РФ право гласа на седницама скупштине, могућност учешћа у раду конституционих органа скупштине и у посматрачкој мисији Организације.

Одговор делегације РФ је био напуштање седнице ПС СЕ све док се не врате сва права делегацији.

13:25 – Лавров: НАТО изгубио смисао постојања, одговорност за украјинску кризу сносе САД и ЕУ

НАТО је изгубио смисао постојања и грозничаво га тражи, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Он је истакао да је инвазија РФ у Европу искључена.

Према његовим речима, Украјина служи за геополитичко поткусуривање „упркос жељи РФ“.

Он је подсетио да неки западни партнери покушавају да искористе кризу украјинске државности, како би, како они кажу, зауставили РФ и покушали да је изолују и утврде доминацију, која ми измиче, у међународном систему.

Лавров сматра да одговорност за украјинску кризу сносе САД и ЕУ и истакао да су они принудили Кијев да бира између Запада и Русије.

13.00 – Малезија не може послати експерте на место несреће Боинга у Украјини, јер није безбедна ситуација

Група малезијских полицајаца не може кренути на место несреће Боинга на истоку Украјине, јер у региону није безбедна ситуација, саопштио је шеф МУП државе Ахмад Захид Хамиди.

Сада се 30 сарадника налази у Кијеву.

Он је рекао да експерти из Малезије, Холандије и Аустралије морају стићи на место несреће како би сакупили доказе пре зиме, јер ће онда сви „бити затрпани у снег“.

Боинг, које је летео на релацији Амстердам-Куала Лумпур, је 17. јула пао у Доњецкој области. Погинуло је свих 298 људи који су били у авиону.

12:35 – Порошенко и Меркел координирали кораке поводом европске интеграције Украјине

Украјински председник Петар Порошенко и канцелар Немачке Ангела Меркел су у телефонском разговору координирали даље кораке поводом европске интеграције Украјине, посебно у вези имплементације Споразума о придруживању ЕУ.

Стране су се дотакле ситуације у Донбасу у условима објаве прекида ватре, а у складу са минским споразумом од 5. септембра. Порошенко је истакао важност правилног праћења и верификације режима прекида ватре са стране ОЕБС, као и неопходност ослобађања заробљеника.

11:50 – Други конвој са хуманитарном помоћи за југоисток Украјине налази се у руском граду Доњецку, недалеко до границе са Украјином, изајвио је заменик руског министра за хитне ситуације Владимир Степанов, јавља РИА Новости.

„Хуманитарна помоћ од око 2.000 тона налази се у Ростовској области у (руском) граду Доњецку. Он садржи храну и друге неопходне ствари, међу којима филтере за воду и електричне генераторе“, рекао је Степанов и додао да је конвој био спреман да крене у Украјину још пре три недеље, али да Кијев до данас није одговорио на руски захтев.

„Сви папири су прикупљени. Све је било спремно пре три недеље. Још чекамо одговор Украјине“, истакао је он.

Први конвој хуманитарне помоћи становништву источне Украјине Москва је послала 12. августа у 280 камиона, а после 10 дана чекања на дозволу Кијева да камиони пређу границу, Руси су самоиницијативно ушли у Украјину. Тај поступак је наишао на негодовање украјинских власти, САД, ЕУ и држава чланица НАТО, које су оптужиле Москву за кршење међународног права, али је Русија оправдала улазак тврдњом да је хуманитарна ситуација катастрофална и да више није било времена за чекање.

11:45 – Председник Украјине Петар Порошенко је саопштио да је 26 војника ослобођено из заробљеништва у Доњецкој области.

Председник није прецизирао услове и околности под којима су ослобођени украјински војници.

Он је нешто раније изјавио да је после потписивања минског Протокола Кијеву предато 700 људи, а да се до краја недеље планира ослобађање још 500 војника.

Кијев је саопштио да се код њега налази 300 заробљених припадника снага самоодбране, а да се више од хиљаду присталица федерализације воде као нестали.

11:00 – У Душанбеу почиње самит Шангајске организације за сарадњу

У Душанбеу (престоница Таџикистана) почиње самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС). Очекује се да ће на њему бити усвојена нова правила пријема у Организацију.

То ће омогућити улазак Индије и Пакистана у Организацију на самиту који ће се одржати 2015. године у Русији.

На дневном реду овог дводневног самита су ситуација у Украјини и у Авганистану.

Осим тога, Владимир Путин ће са партнерима из Кине, Ирана, Казахстана, Узбекистана, Таџикистана и Монголије разговарати о билатералним односима, актуелним међународним и регионалним проблемима.

Чланице ШОС су: Казахстан, Кина, Киргизија, РФ, Таџикистан и Узбекистан.

10:02 – Председник Украјине Петар Порошенко се у телефонском разговору са генералним секретаром УН Бан Ки Муном заложио за повећање посматрачке мисије ОЕБС у Украјини.

Он је, такође, истакао важност реализације свих одредаба минског Протокола за мировно решавање.

Порошенко се захвалио генералном секретару УН на подршци и истакао важност реализације свих 12 одредаба Протокола за мировно решавање, који је потписан у Минску 05. септембра.

09:12 – Руководство самопроглашене Доњецке народне републике се спрема да уведе сопствену валуту, изјавио је председник Врховног савета Борис Ливанов.

Он је истакао да не види могућност да се остваре неке тачке протокола потписано 5. септембра у Минску. „Прихватили смо протокол, али велико је питање како га остварити“, рекао је Ливанов.

08:52 – Председник Украјине Петар Порошенко може унети у украјински парламент Споразум о асоцијацији са ЕУ већ 16. септембра, саопштено је данас на сајту Верховне раде.

Документ је потписан 27. јуна уочи самита Европске уније у Бриселу, када су слични споразуми потписани и са Молдавијом и Грузијом.

ЕУ је још у априлу увела царинске повластице у односу према Украјини: укинула је или смањила царинске дажбине за неколико роба. Та мера је актуелна до почетка новембра. Раније је представник Европског парламента саопштио да ће се у гласање о Споразуму о асоцијацији са Украјином одржати 16. или 17. септембра на пленарној седници у Стразбуру.

23:40 – Амбасадори Европске уније су трећи пут одложили одлуку од увођењу нових санкција према Русији, рекао је европски дипломатски извор.

23:10 – Русија је Кијеву и Бриселу предала предлог договора у вези са споразумом о придруживању који је ЕУ у јуну потписала са Украјином, како би заштитила своје производе, изјавио је данас руски министар економије Алексеј Улиукајев.

„Припремили смо и предали нашим украјинским и европским колегама пројекат договора који се тиче ступања на снагу договора о придруживању између Украјине и ЕУ”, рекао је Улиукајев на састанку с руским председником Владимиром Путином.

Нацрт договора садржи листу од 144 руска производа за које се Москва нада да ће на украјинском тржишту бити ослобођене такси.

„Ако наше колеге не покажу разумевање, имамо механизам да заштитимо наше производе”, рекао је Улиукајев.

Споразум о придруживању који су у јуну потписали Кијев и ЕУ, изазвао је оштро негодовање Русије, јер се, како је тада наведено, не могу у исто време уживати привилегије које пружају и Русија и ЕУ.

(Глас Русије-Танјуг-НСПМ)