Лидер покрета „Самоопредељење“ Аљбин Курти убудуће води дијалог Београд-Приштина

aljbin_kurti

Представник покрета Самоопредељење, који предводи Аљбин Курти, убудуће ће водити технички дијалог Београда и Приштине, пише „Данас“.

Лист наводи да је то део споразума који је у среду потписан између постизборне коалиције опозиционих странака, коју предводи кандидат за ткзв. премијера Косова Рамуш Харадинај, и покрета Самоопредељење.

 

Овим споразумом стекли су се услови за формирање нове ткзв. косовске владе као и за избор Исе Мустафе, лидера Демократског савеза Косова, за председника Скупштине.

Договор су подржали и посланици Српске листе у ткзв. косовској скупштини. То значи да ће садашњи премијер Косова Хашим Тачи и његова Демократска партија Косова остати у опозицији, наводи лист.

У делу споразума који се односи на дијалог Београда и Приштине се наводи да ће се „потписници споразума увек усаглашавати у вези с питањима која ће се разматрати у дијалогу. Дијалог је одговорност владе и влада ће изабрати особу из Самоопредељења која ће водити дијалог“.

Иако се нигде не помиње Србија, подразумева се да ће се разговори водити између Београда и Приштине, напомиње лист „Данас“.

У тачки 5 споразума пише да се потписници залажу за „квалитетан дијалог који ће бити заснован на добро припремљеним принципима који ће бити оријентисани и фокусирани на питања која су у интересу Републике Косово и дијалог који ће бити заснован на реципроцитету и поштовању територијалног интегритета и суверенитета“.

Аљбин Курти је на конференцији за новинаре, међутим, рекао да ће дијалог бити воден само са ЕУ и ЕК, као и са косовским Србима.

„Акцент споразума је економски развој, реформе, интеграције Косова и социјални договор. Дијалог ће бити вођен само са ЕУ и ЕК, као и са косовским Србима у циљу њихове интеграције у наше друштво. Од данас почиње велика промена у Косову. Нећемо имати владу Тачи 3, већ нову владу којој ће грађанин Републике бити у центру пажње. У споразуму је све јасно“, навео је Курти, одговарајући на питање новинара ко ће из Самоопредељења бити задужен за водење дијалога.

(Танјуг, Данас)