Јоханес Хан: Реална процена је да у догледно време неће бити пријема нових чланица у ЕУ

johanes-han_620x0

Будући европски комесар за суседску политику, који је задужен и за проширење, Аустријанац Јоханес Хан истиче да у процесу ширења Уније предност над брзином има квалитет, тако да је, како је нагласио, реална процена да у догледно време неће бити пријема.

 

„Процес пријема последњих година је показао да је потребно солидно деловање код ширења ЕУ. У већој мери важи оно што тренутно практикујем са мојим регионима – квалитет има предност над брзином. Потребна је солидна припрема“, рекао је он у интервјуу аустријској агенцији АПА.

Хан је казао да је неопходно да нова чланица буде радосно примљена и од стране европског сатновништва и да не буде схваћена као терет.

Према његовим речима неопходно је испунити принципе владавине права и слично.

„Из данашњег угла гледано трајаће још неко време код кандидата. Због тога је сигурно реална процена да у догледно време неће доћи до приступања“, подвукао је Хан.

Он је, у вези украјинске кризе, рекао да намерава да „држи отворене канале за разговоре“ и истакао да циљ мора бити да се конфликт оконча и створе предуслови како би се омогућио миран суживот.

Хан је оценио да је спољна политика још снажна област држава чланице ЕУ и изнео мишљење да уз веома јасну стратегију, коју ће он са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини наредних месеци развити, треба бити осигурано да иницијатива долази од стране Уније.

Хан није желео да да детаљно одговара на питање да ли би у скорије време могао добити захтев за чланство у ЕУ независне Шкотске, ако Шкоти 18.септембра гласају за независност.

„Пустите да се ствари развијају. Можда ће то после викенда већ бити лањски снег“, рекао је он додајући да у политици не треба превише спкулисати И да ће се разматрати питања када „доспеју на сто“.

Везано за приступне преговоре са ЕУ Хан је рекао да се разговори морају наставити, да постоји јасан налог, који није ревидиран.

(Танјуг)