Путин: Правимо ново нуклеарно оружје

vladimir-putin1

Русија развија низ новог нуклеарног и конвенционалног оружја као одговор на недавне потезе САД и НАТО, али ће пажљиво одмерити цену да не би преоптеретила своју привреду, изјавио је у среду председник Владимир Путин.

У говору на састанку у Кремљу о плану модернизације оружја, Путин је рекао да Запад не би требало да се изненади због настојања Москве, јер постоји план ракетне одбране САД и друге одлуке за које је рекао да угожавају безбедност Русије.

„Више пута смо упозоравали да ћемо морати да одговоримо контрамерама да бисмо осигурали своју безбедност“, рекао је Путин, додавши да ће он бити одговоран за владин одбор који надгледа војну индустрију.

Рекао је да је програм модернизације наоружања за 2016-2025. годину треба да се усредсреди на изградњу новог офанзивног оружја да би се обезбедило „гарантовано нуклеарно одвраћање“, поновно наоружавање стратешке и авијације дугог долета, стварање система одбране ваздушног простора и развој конвенционалног оружја високе прецизности.

Путин није изнео поједности о новом оружју, али он и други званичници су у више наврата хвалили способности нове руске нуклеарне ракете да пробије сваки „анти-ракетни штит“. Путинов нагласак на конвенционалном оружју високе прецизности одражава забринутост владе због тога што САД и друге земље НАТО имају знатну предност у тој области.

Путин је рекао да се потенцијалне претње мора темељно анализирати и да на снаку треба „адекватно одговорити“ да би се избегли превелики војни расходи. Он је рекао да руске одбрамбена индустрија мора да се ослободи зависности од увоза и да брзо буде у стању да сама произведе кључне компоненте, што одржава санкције Запада против Русије уз забрану да јој се продаје оружје.

Односи Русија-Запад су због кризе у Украјини пали на најнижу тачку још од Хладног рата. Самит НАТО је прошле недеље одлучио да створи јединице за брзо реаговање ради заштите Источне Европе од Русије, а Путин је оптужио Запад да користи кризу да би обновио НАТО.

БЕТА