Угљанин подржава рехабилитацију нацистичког сарадника Аћиф-ефендије

sulejman-ugljanin

Листа „За бошњачко јединство“ позвала је данас све институције које се баве унапређењем права Бошњака да предложе одређен број кандидата који ће на њиховој листи учествовати на предстојећим изборима за Бошњачко национално веће (БНВ).

Носилац листе је лидер Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејман Угљанин, председник првог БНВ које је основано 1991. године.

 

Портпарол СДА Санџака Един Гуџевић изјавио је на конференцији за новинаре да би ти кандидати прво морали да се изјасне о питањима од суштинског значаја за Бошњаке.

„Позив је упућен свим Бошњацима који се боре за унапређење права Бошњака, заступају њихове интересе и свима онима који својим деловањем и радом могу допринети побољшању положају Бошњака у Србији. Међу њима је и садашњи председник БНВ Есад Џуџо“, рекао је Гуџевић.

Он је додао и да је све оно што је до сада радило БНВ било у интересу Бошњака и да ће већину њихових пројеката наставити.

„Наставом на босанском језику се дичимо и процес њеног спровођења се мора још више убрзати и побољшати. Када говоримо о иницијативи БНВ о промени презимена, мишљења смо да је то индивидуално право сваког појединца и да је на Бошњацима да ли ће из свог презимена избацити додатке -ић и -вић“, изјавио је Гуџевић.

Он је истакао и да ће будући сазив БНВ наставити поступак рехабилитације Аћифа Хаџиахметовића, кога су стрељали партизани 1944. године, а који је у Другом светском рату одликован високим одликовањем нацистичке Немачке.

„Аћиф Хаџиахметовић је човек који је убијен само зато што је био Бошњак. Он се борио за слободу и правду и како би нама обезбедио бољу будућност. Такви људи заслужују да им се одају почасти и да историја буде приказана јавности онаква каква јесте, а не како је приказују интернет портали и таблоиди“, рекао је Гуџевић.

Аћиф-ефендија био је ратни градоначелник Новог Пазара, којег су партизани стрељали под оптужбом за ратне злочине над Србима и сарадње са окупаторима током Другог светског рата. Међу Бошњацима Санџака познат је као вођа одбране Новог Пазара од напада четника.

БНВ је 2006. године пред Вишим судом у Новом Пазару покренуло његову рехабилитацију, а поступак је и даље у току. Избори за национални савет Бошњака одржаће се 26. октобра, а Републичка изборна комисија још није прогласила ниједну листу.

(Бета)