Украјина почела да гради „зид“ на граници с Русијом

ukrajina zid

16:40 – Русија је почела да ограничава испоруке гаса Пољској, чиме је пореметила реверзибилни ток гаса према Украјини, изјавио је данас председник украјинске компаније за транспорт гаса Укртрансгаса, чију је изјаву пренела руска агенција РИА Новости.

„Ствари не иду тако глатко. Русија је данас почела да ограничава испоруке гаса Пољској с циљем да поремети реверзибилни ток гаса из Пољске који добијамо. У 14 сати по украјинском времену, Пољска је престала да испоручује гас Украјини у обиму од четири милиона кубних метара”, изјавио је председник Укртрансгаса, Ихор Прокопив у Кијеву, а преноси агенција Ројтерс.

Према речима Прокопива, испоруке гаса из Пољске би могле бити обновљене кроз два дана, и не постоји претња од прекида у испорукама гаса из Словачке.

15:20 – Украјина почела да гради „зид“ на граници с Русијом

Украјина је почела да подиже зид и утврђења на граничним прелазима који су под контролом украјинске војске.

„Основни обим радова је око 1.500 км ровова и тунела, више од 8.000 подземних магацина за оружје и технику, преко 4.000 бункера и 60 километара ограде која не може да се дигне у ваздух“, каже извор у украјинској армији.

Премијер Украјине Арсениј Јацењук је 3. септембра изјавио да Кијев планира да подигне „зид“ између Русије и Украјине.

15:00 – Владимир Путин: Криза у Украјини користи се за „реанимацију“ НАТО

Русија неће учествовати у новој трци у наоружању, изјавио је председник Владимир Путин на саветовању о развоју војно-индустријског комплекса.

Русија само предузима мере у сфери безбедности, „никакве хистерије не сме бити“.

Владимир Путин је такође изјавио да се криза у Украјини користи за „реанимацију“ НАТО пакта.

14:55 – Министар одбране ДНР: Данас неће бити размене заробљеника

Министар одбране самопроглашене Доњецке народне републике Владимир Кононов је изјавио да данас неће бити размене заробљеника.

У штабу доњецких устаника су раније рекли да ће у среду бити ослобођено по 36 заробљеника с обе стране.

„Данас размене неће бити. То је била дезинформација“, рекао је Кононов. Он је објаснио да процес кочи украјинска страна. Устаници су данас предали украјинској војсци петорицу тешко рањених војника.

14:50 – Дмитриј Медведев: Русија ће учинити све да помогне успостављању мира у Украјини

Русија се нада да ће се крхко примирје у источној Украјини одржати и учиниће све да помогне у успостављању мира у тој земљи, саопштио је Дмитриј Медведев.

„Потребан нам је мир у Украјини… То је најважнија ствар и урадићемо све што можемо да бисмо то остварили“, рекао је Медведев, додајући да конфликт у Украјини „није наш“, преноси Итар-Тас.

14:20 – Од Обаме траже истрагу авионске несреће у Украјини

Низ стручњака у обавештајној сфери међу којима и бивши агент ФБИ Колин Роули потписао је петицију којом се тражи од Барака Обаме да организује детаљнију независну истрагу социјално-политичких околности у вези пада малезијског Боинга на истоку Украјине.

Роули каже да још није доказано да је Боинг срушила ракета.

Начелник главног штаба оружаних снага Италије генерал Винћенцо Кампорини је изјавио да су подаци које је јуче објавила Холандија истинити.

„У холандском извештају се говори о томе да је авион био погођен ракетом земља-ваздух“, подсећа Кампорини.

13:15 – Ангела Меркел: Врата за преговоре са Русијом остају отворена, слобода Украјине мора се осигурати

Немачка канцеларка Ангела Меркел бранила је у Бундестагу прошлонедељне одлуке НАТО у вези са Русијом и нагласила да се слобода Украјине мора осигурати.

„Врата за преговоре јесу и остају отворена“, рекла је Меркелова поводом Русије, преносе немачки медији, а када је реч о међународној политици, захтевала је мере против терористичке милиције „Исламска држава“.

13:10 – Петро Порошенко: Русија повукла већи део својих оружаних снага из Украјине

Председник Украјине Петро Порошенко истакао је да је Русија повукла већи део својих оружаних снага из Украјине, чиме је показала поштовање мировног споразума.

На седници кабинета Порошенко је истакао да ће Украјина остати суверена, уједињена држава која почива на основама мира постигнутог прошлог петка.

“Према последњим информацијама које сам добио од наше обавештајне службе, 70 процената руске војске се вратило у Русију, а то појачава нашу наду да ће мировне иницијативе имати смисла”, рекао је Порошенко.

Украјинска војска је забележила најмање шест кршења прекида ватре прошле ноћи, али је истакла да жртава није било. У току примирја погинуло је пет војника, а један цивил је изгубио живот када су гранате погодиле једно склониште у Маријупољу.

Порошенко обећао је да ће већ идуће недеље предложити парламенту усвајање закона који дају већу аутономију побуњеничким регионима на проруском истоку земље, где су се сепаратисти борили против владиних снага скоро пет месеци.

Он је ово објавио данас на састанку владе, када је обећао да ће променити статус тих области, али је одбацио федерализацију земље или „отуђење“ тих делова од украјинске државе.

12:45 – Јуриј Ушаков: Санкције не могу променити став Москве према украјинској кризи

Јуриј Ушаков, помоћник председника РФ, изјавио је да је Владимир Путин, као и његов украјински колега Петар Порошенко, задовољан због примирја на истоку Украјине, иако „не иде све глатко“.

Коментаришући санкције Украјине против Русије, Ушаков је рекао да се принципијелни став Москве према украјинској кризи неће променити, и да санкције на то не могу да утичу.

Петар Порошенко је данас потписао закон о антируским санкцијама.

12:00 – Устаници и украјинска војска ослобађају по 36 заробљеника

Устаници Доњецке народне републике ће у среду ослободити део заробљених украјинских војника како је предвиђено споразумом у Минску, рекли су у штабу ДНР.

Биће ослобођено 36 заробљеника са обе стране на једној од барикада. Процес ће пратити чланови посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини.

Премијер Луганске народне републике Игор Плотницки је раније изјавио да ће две самопроглашене републике заједнички преговарати с Кијевом о начинима размене заробљеника.

11:35 – Порошенко: Украјина ће на граници са Русијом изградити „линију Манерхајма“

Председник Украјине Петар Порошенко је у среду изјавио да ће, уколико то буде потребно, Кијев на граници са Русијом поставити комплекс савремених утврђења, аналог линије Манерхајма.

Линија Манерхејма је појас утврђења дужине преко 100 километара, који су Финци између Првог и Другог светског рата изградили на Карелијској превлаци, од Ладоге до Финског залива, да би се одбранили од напада СССР.

Раније је премијер Украјине Арсениј Јацењук изјавио да почиње изградња „праве државне границе са Русијом“. Пројекат се зове „зид“, и треба да се реализује у року од шест месеци.

11:20 – Сергеј Шојгу: Украјина сноси сву одговорност за катастрофу малезијског Боинга

Катастрофа се догодила у украјинском ваздушном простору и она сноси потпуну одговорност за овај догађај, подвукао је Шојгу.

Украјина сноси сву одговорност за катастрофу малезијског Боинга и када би Кијев решавао своје унутрање проблеме без употребе војске, до трагедије не би ни дошло, изјавио је министар одбране РФ Сергеј Шојгу у среду током сусрета с колегом и Малезије Хишамудином Хусејином који је допутовао у Москву на сусрет по питању координације истраге катастрофе.

Украјина још увек није дала одговор ни на једно питање министарства одбране РФ поводом пада малетијског Боинга, рекао је данас министар одбране Русије Сергеј Шојгу на сусрету с малезијским колегом Хишамудином Хусејином.

Ми смо још почетком јула формулисали 10 једноставних питања за украјинску страну чији би одговори могли да осветле ове трагичне догађаје, рејкао је Шојгу. Он је такође изјавио да је министраство одбране РФ спремно да пружи сву неопходну помоћ у решавању питања катастрофе. Резултати истраге треба да буду доступни целој светској јавности, рекао је министар.

11.15 – Организација за европску безбедност и сарадњу ће ускоро беспилотним летелицама надгледати прекид ватре у Украјини, изјавио је данас председавајући ОЕБС-а, Дидије Буркхалтер.

– Дискусије су у току о могућностима укључивања, што је пре могуће, беспилотних летелица појединих држава као њихов допринос плану надгледања – рекао је швајцарски председник Буркхалтер, чија земља председава ОЕБС-ом.

Он је додао да ће “беспилотне летелице ОЕБС-а бити ускоро распоређене”, преноси Ројтерс.

11:00 – Јуриј Ушаков: Путин и Порошенко задовољни како се поштује прекид ватре

Председници Русије и Украјине Владимир Путин и Петро Порошенко су потпуно задовољни како се поштује прекид ватре између проруских активиста и украјинских снага на истоку Украјине, изјавио је данас Путинов саветник за спољну политику Јуриј Ушаков.

Он је рекао новинарима да су Путин и Порошенко јуче телефоном разговарали о поштовању прекида ватре и да су “ у целини обе стране изразиле задовољство поштовањем прекида ватре иако је то компликован процес који не тече глатко“, пренео је Ират Тасс.

Ушаков је навео да је телефонски разговор двојице званичника био „интересантан и озбиљан“ и усредсређен на ситуацију на истоку Украјине.

10:51 – Петро Порошенко: Протокол из Минска предвиђа украјински суверенитет на целој територији Донбаса

Председник Украјине Петро Порошенко истакао је данас да мировна мапа пута потписана прошле седмице између Украјине и проруских сепаратиста чува концепт суверене, уједињене земље у њеним садашњим границама.

„Протокол (потписан у Минску прошлог петка) предвиђа обнављање и очување украјинског суверенитета на целој територији Донбаса (у источној Украјини), укључујући и оне под контролом бораца“, рекао је украјински председник, пренела је агенција Ројтерс.

Порошенко је потписао данас закон којим се отвара пут за увођење економских санкција против компанија и појединаца.

Закон, усвојен у парламенту у августу, ће, како се очекује, да погоди компаније и појединце у Русији за које се сумња да подржавају и финансирају проруске активисте који се боре против украјинских снага на истоку Украјине.

10:30 – ЛНР и ДНР усаглашавају процес размене заробљеника са Кијевом

Самопроглашене народне републике Луганска и Доњецка ће заједнички преговарати с Кијевом по питању размене заробљеника, изјавио је у среду премијер Луганске народне републике Игор Плотницки.

Једна од тачака потписаног 5. августа протокола о прекиду ватре у Украјини се тиче размене заробљеника по принципу „све за све“.

Раније је председник Украјине Петар Порошенко изјавио да су устаници предали Кијеву 1.200 војника, а у заробљеништву је још 863. На сајту ЛНР у уторак је објављено да ће преостали заробљеници бити ослобођени до краја недеље. Украјинска војска држи у заробљеништву 311 устаника.

09:52 – Украјински батаљон Ајдар починио је велике злочине у источном украјинском региону Луганск, потврдила је у извештају организација за заштиту људских права Амнести интернешнел, саопштило је данас руско министарство спољних послова.

Кијев и проруски активисти су потписали 5. септембра протокол о прекиду ватре на истоку Украјине, који се до данас углавном поштује.

Али, у појединим подручјима, посебно у Доњецку и Маријупољу могла се чути спорадична ватра, навеле су западне агенције.

09:32 – Европска унија мора наставити да врши притисак на Русију због њених поступака у Украјини зато што санкције дају резултат, изјавио је јуче британски секретар за одбрану Мајкл Фелон.

Амбасадори ЕУ су у понедељак одложили увођење новог пакета санкција Русији да би видели да ли ће прекид ватре у Украјини бити поштован.

Ова неочекивана одлука је изнела на видело поделе унутар ЕУ око санкција Русији која је већ предузела контрамере у области трговине и запретила новим мерама ако ЕУ пооштри санкције према њој.

Фелон, који учествује на састанку министара одбране ЕУ у Италији посвећеном кризама у Украјини, Ираку и Либији, изјавио је да ЕУ мора остати одлучна у погледу санкција.

– Земље чланице су имале помало другачије ставове о томе, али од суштинске је важности да наставимо да вршимо притисак. Санкције очигледно дају резултат и то се види – рекао је он.

09:02 – Штаб самопроглашене Доњецке Народне Републике је саопштио о провокацијама са стране украјинске армије, који су усмерени на спречавање реализације договора постигнутог у Минску, сматрају представници снага самоодбране.

Према њиховим подацима, власти Мариупоља формирају оружане одреде за одбијање „агресије“ са стране републике. Наставља се и са изградњом учвршћења на прилазима граду.

Снаге самоодбране су саопштиле да украјинска насумице пуца из минобацача по приватним кућама. Нема података о жртвама и материјалној штети.

08:32 – Кијевски суд је на тужбу Националног савета Украјине за телевизију и емитовање донео пресуду о забрани реемитовања 15 руских канала путем земаљског и кабловског преноса у Украјини. То је саопштено у прес-служби Националног савета.

Плански процес забране емитовања руских канала траје од почетка конфликта на југоистоку земље.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је раније саопштио да је забрана канала озбиљно кршење међународних норми.

08:02 – Русија је заинтересована за сарадњу с Европском унијом и не жели изолацију, али у насталој ситуацији намерава да заштити своју економију и развија односе с другим регионима света, изјавила је у среду председница Савета Федерације РФ Валентина Матвијенко.

У уторак се сазнало да Сједињене Америчке Државе припремају нове санкције против руске економије. Могућности увођеа нових санкција ће 10. септембра размотрити у комитету сталних представника земаља ЕУ.

„Русија је водила и водиће самосталну спољну политика због чега је и поштована у свету“, нагласила је Матвијенко.

23:50 – Руски изасланик у ЕУ Владимир Чизов изјавио је да би улазак Украјине у НАТО био изазов без преседана по европску безбедност.

Он је упозорио чланице Европске уније да не уводе санкције Русији због Украјине.

„Украјина у НАТО би представљала изазов без преседана за европску безбедност, највећи од пада Берлинског зида“, рекао је Чижов.

Он је, такође, упутио још једно упозорење ЕУ да не уводи санкције Русији због Украјине.

„Наша порука ЕУ гласи, не угрожавајте мировни процес у Украјини увођењем санкција због кризе у Украјини. Само Савет безбедности УН има право да уводи санцкије. Али санкције никада нису биле ефикасно средство“, рекао је руски изасланик.

„Једностране мере ЕУ против Русије су погрешне, нефер и засноване су на претпоставци да је Русија учесник сукоба. Она то никада није била, није и никада неће бити“, закључио је Чизов.

(Глас РусијеТанјуг)