Вучић популарнији од цркве

????????????????

БEOГРAД – Да се сутра одржаваjу председнички избори, за Aлександра Вучића би гласало 58 одсто грађана, док би актуелни шеф државе Tомислав Николић добио 27 одсто гласова, уколико међу кандидатима не би био Вучић, показуjу резултати истраживања листа „Политика“ и агенциjе „фактор плус“.

Према тим резултатима, на питање за кога би гласали да се сутра одржаваjу председнички избори, од оних коjи су се определили за неког, 58 одсто би гласало за Вучића, 10 одсто за Николића, док jе на трећем месту Ивица Дачић, такође са 10 одсто.

У случаjу да Вучић ниjе међу кандидатима 27 одсто би поклонило своj глас Николићу, за „неког другог“ било би 19 одсто, а за Ивицу Дацицћа 18 одсто њих.

Истраживање jе такође показало да jе институциjа коjа ужива наjвише поверења – Влада Србиjе са 54 одсто гласова оних коjи су се определили за неки од одговора, а на другом месту jе Српска православна црква са 31 одсто гласова.

Полициjа ужива поверење 28 одсто опредељених, а Воjска Србиjе 25 одсто.

Kад jе реч о томе шта испитаници мисле о председнику, 45 одсто њих jе дало негативан одговор на питање у коjоj мери су задовољни његовим радом за више од две године његовог мандата, 27 одсто jе делимично, а 19 одсто потпуно задовољно.

Tакође, 52 одсто анкетираних ниjе задовољно начином на коjи се Николић односи према наjважниjим спољнополитичким питањима, 28 одсто jе „повремено“ задовољно, а 16 одсто њих jе дало потврдан одговор.

На питање да ли су задовољни односом коjи председник има према другим државним инститициjама 39 одсто jе одговорило „не“, 34 одсто „делимично“ и 22 одсто „да“.

У анкети jе 43 одсто испитаника негативно одговорило на питање да ли се председник на прави начин ангажуjе на решавању наjважниjих проблема у друштву, њих 30 одсто сматра да он то чини повремено, а 21 одсто jе дало позитиван одговор.

Да Николић неутрално утиче на односе у региону мисли 38 одсто анкетираних, 30 одсто – да утиче позитивно а 28 одсто да утиче на негативан начин.

Према резултатима истраживања, за 38 одсто испитаника Николић jе морални ауторитет, а за 40 одсто њих то ниjе.

Истраживање се бавило и активношћу Драгице Николић, при чему jе 68 одсто анкетираних рекло да она „нити доприноси, нити штети угледу председника“.

Да jе jавни ангажман супруге председника „незадовољаваjући“ сматра 25 одсто, а да jе „задовољаваjући“ 12 одсто, док га 23 одсто оцењуjе као „делимично незадовољаваjући“ и 21 одсто као „делимично задовољаваjући“.

Kад jе реч о летовању председника у Tурскоj, 27 одсто испитаника сматра да jе требало да се одмара у Србиjи, а 26 одсто да не треба да летуjе док jе земља у економскоj кризи и 12 одсто да jе требало да изабере било коjе друго одредиште, а 24 одсто њих jе одговорило да jе његово право да летуjе где хоће.

Истраживање jе обављено од 1. до 6. септембра на узорку од 1.200 пунолетних грађана Србиjе.

Танјуг