Томислав Николић: Буњевци нису ни Срби, ни Хрвати, већ своји

Tomislav Nikolic

Београд – Председник Томислав Николић каже да је буњевачким ђацима дао уџбенике које је одобрило 6 просветних институција.“Буњевци нису ни Срби, ни Хрвати, већ своји“.

 

Након критика хрватског председника Иве Јосиповића што је деци која изучавају буњевачки говор поклонио уџбенике на ћирилици, Николић је у изјави за јавност навео да је ауторе уџбеника „именовао Буњевачки национални Савет“.

„Реч је о изборном предмету ‘Буњевачки говор са елементима националне културе’ у основним школама у местима где живи буњевачка национална мањина. Буњевци нису ни Срби ни Хрвати, они су своји. Србија их као такве са захвалношћу прихвата“, навео је Николић.

Председник Хрватске Иво Јосиповић оценио је јуче као „некоректан потез“ то што је Николић донирао ћириличне уџбенике деци која изучавају буњевачки говор.

На питање новинара у Пазину сматра ли да је реч о могућној провокацији, он је одговорио да је „засигурно то један континуитет политике која жели асимилирати Хрвате у Србији“, пренела је агенција Хина.

Николић је данас оценио да је реакција хрватског председника „донекле разумљива, с обзиром на то да је у предизборној кампањи“. „Ја никада нисам и нећу кампању водити на тај начин, али то је ствар личног става и опредељења.

Медјутим, чињеница је да Србија својим Уставом и законима омогућава свим грађанима да се изјасне како желе. Легитимно право Буњеваца је да искористе то право на Уставом предвиђени начин“, навео је председник Србије.

Николић је упитао и зашто их, ако им то право признаје, Јосиповић назива буњевачким Хрватима.

„Под појмом амерички Хрвати се подразумевају Хрвати који живе у Америци. У којој то земљи живе буњевачки Хрвати?“, навео је председник Србије.

Пре Јосиповића, огласила се Ружа Томашич, посланица Хрватске странке права Анте Старчевић у Европском парламенту која је председника Србије оптужила да уништава идентитет Хрвата у Војводини.

(Б92)