ШЕСТ УЖАСА које једете, а да нисте ни свесни

511402_1415_f

Скоро све намирнице које свакодневно једемо садрже бар један од шест састојака чије конзумирање ниједан нутрициониста не би препоручио.

На паковању било ког прехрамбеног производа у самопослузи – од виршли, преко супа из кесице, пудинга, слаткиша, грицкалца, па све до сухомеснатих производа, на полеђини се налази дуг списак збуњујућих хемијских назива. Адитиви, конзерванси, вештачке боје, појачивачи укуса и заслађивачи само су неки од њих.
– Процене су да човек за годину дана унесе од пет до шест килограма адитива. Произвођачи често објашњавају да та једињења спречавају кварење намирница, али је чињеница да та врста супстанци чини свега један одсто свих адитива, док се остатак користи у козметичке сврхе – објашњава нутрициониста Драган Вукотић.
Иако се адитиви у намирницама користе у строго одређеним количинама, то што се налазе у свему што једемо повећава њихову концентрацију у организму и доводи до алергија, поремећаја и болести.
Представљамо вам неколико најзаступљенијих адитива који могу да буду изузетно штетни по здравље људи.

ВЕШТАЧКИ ЗАСЛАЂИВАЧИ (Е420, Е421, Е950 до Е970)
У производима “без шећера” могу се пронаћи аспартам или ацесулфам К, који су од 200 до 600 пута слађи од шећера, а конзумирање ових намирница није вредно избегавања калорија.
Налазе се у: газираним пићима, витаминима у облику бомбона, воћним јогуртима, лековима, жвакама, житарицама, мултивитаминским соковима, суплементима за вежбање, чају, пудингу, пасти за зубе, чоколадицама, зачинима, преливима за салате…
Последице: могу погоршати дијабетес, изазивају епилепсију, звоњаву у ушима, замагљени вид, вртоглавицу, главобољу, депресију, умор, несаницу.

ТРАНСМАСНЕ КИСЕЛИНЕ

Реч је о вештачким мастима које се додају прерађеној храни како би јој се продужио рок трајања. Колико је њихова употреба распрострањена, најбоље показује то што је на појединим чоколадама истакнуто “без трансмасних киселина”.

Налазе се у: маргарину, кексу, грицкалицама, прженој храни, пицама, крофнама, наполитанкама, грисинама и ланеним плочицама које се продају под етикетом здраве хране.

Последице: Трансмасне киселине повећавају штетни холестерол ЛДЛ, а смањују добри ХДЛ, повећавају ризик од срчаних обољења и можданог удара, закрчују артерије.

КАРАГЕНАН (Е407)

Спада у групу најштетнијих адитива. Производима у текућем стању осигурава хомогеност и одговарајући степен густине, док се у сухомеснате производе ставља да би везао што више воде, како би били тежи.
Налази се у: напицима од какаоа, кондензованом млеку, дечјој храни, шунки, сладоледу, џему, мајонезу, сенфу, млеку у праху.
Последице: потенцијални изазивач рака дебелог црева.

БОЈА КАРАМЕЛЕ (Е150)

Уместо да је реч о растопљеном шећеру, боја карамеле се синтетички производи у реакцији шећера, амонијака и сулфита.
Налази се у: газираним пићима, сладоледима, слаткишима, готовим умацима.
Последице: проблеми са штитном жлездом, јетром, рак плућа и леукемија.

МОНОНАТРИЈЕВ ГЛУТАМИНАТ (Е621)

Његова је улога да готовим производима да бољи укус, због чега га још зову “укусни отров”. Данас је готово немогуће пронаћи готов производ који га не садржи. То је оно што виршлама са малим процентом меса даје месни укус.
Налази се у: шункама, паризерима, саламама, кобасицама, виршлама, зачинима, додацима јелима, колачима, смрзнутим јелима, брзој храни, смрзнутим производима, производима за мршављење.
Последице: Ремети рад хормона, ствара хиперактивност код деце, губитак памћења, хронични умор, губитак слуха, поремећаје ендокриног система, нагле промене крвног притиска, главобоља и мигрена.

ФРУКТОЗНИ КУКУРУЗНИ СИРУП

Произвођачи често користе глукозно-фруктозни сируп јер је знатно јефтинији од шећера. Овај сируп је оно што нас тера да уместо једног кекса поједемо целу кутију.
Налази се у: газираним пићима, соковима, јогурту, житарицама, пецивима, готовим супама, меду.
Последице: повећава количину масти у близини срца, јетре и других виталних органа, подстиче настанак дијабетеса, успорава метаболизам, лоше утиче на рад бубрега.

Е.В. – БЛИЦ