Зна се ко jе „џихадиста Џон“

??????????????????????

ЛOНДOН – Британске и америчке власти знаjу ко jе погубио америчке новинаре Џеjмса фолиjа и Стивена Сотлофа и његов идентитет ће обелоданити за неколико дана, обjавио jе данас британски „Деjли меjл“.

Позиваjући се на неименоване изворе, „Mирор“ наводи да ће антитерористичка полициjа ускор ухапсити 12 особа у Британиjи, коjи су повезани са припадником Исламске државе, познатом као „Џон“, коjи jе убио новинаре.

Eкзекутор jе jедан од четворице британских џихадиста, познатих као „Битлси“, коjи држе таоце у Сириjи.

Kако наводи лист, тим америчког федералног истражног бироа jе прошлог месеца отпутовао у Британиjу и сада се „затвара круг“ око 12 осумњичених за коjе се веруjе да су „џихадисти Џону“ помогли финансиjски и на друге начине да отпутуjе у Сириjу.

Први амерички новинар коjег су убили припадници Исламске државе jе Џеjмс фоли коjи jе нестао у Сириjи у новембру 2012. године.

ИС jе 19. августа обjавила снимак његовог погубљења.

фоли jе нестао на северу Сириjе радећи као новинар хонорарац за агенциjу AфП и бостонску медиjску компаниjу „Глобал Пост“.

Потом су убили и америчког новинара Стивена Сотлофа.

Сотлоф jе био новинар слободњак коjи jе путовао по Блиском истоку извештаваjући, између осталих, за америчке магазине „Tаjм“ и „форин полиси“.

Kиднапован jе у Сириjи у августу 2013. године, убрзо пошто jе прешао границу из Tурске.

Танјуг