Иштван Пастор: О промени уставно-правног положаја Војводине треба повести отворен разговор

pastor1

НОВИ САД – Влада Војводине функционише, истакао је председник Владе Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор , али је додао и то да мисли да би требало да Покрајинска влада функционише много боље и много јаче како би почело да се решавају сва питања која тиште Војводину.

„Моја је идеја да покушамо да дефинишемо сва питања за која сви кажу да су за свакога значајна и када је реч о закону о финансирању покрајине, и њеним надлежностима и њеном буџету. Када говоримо концентрационој влади у којој бисмо били сви укључујући и Демократску странку и Српску напредну странку, треба рећи да је то смо једно од могућих решења, никако није једино. И нећемо сигурно имати проблема са СНС-ом који је наш коалициони партнер на републичком нивоу, уколико не исфорсирамо идеју о концентрационој влади у Војводини. То су два потпуно различита нивоа“, рекао је Пастор у емисији „Један на један“ Радио-телевизије Војводине.

Пастор је додао да ће наредних дана у јавност изаћи са предлогом да сви политички актери у Војводини седну за један сто, да се отворе сва питања, и да покушају да нађу решење.

„Био бих задовољан када би резултат био макар милиметарски помак у односу на садашње стање и на сва питања која војводина мора да реши“, рекао је Пастор.

Он је поновио да у Војводини постоји стабилна парламентарна већина и да ће се то свакако показати на наредној седници покрајинског парламента заказаној за 23,. септембар.

На питање какав став има према томе да ли Бојан Пајтић треба да остане на месту председника Покрајинске владе, Пастор је истакао да у разговорима са Александром Вучићем око формирања концентрационе владе у Војводини није било никаквих условљавања нити било каквог говора о персоналним решењима.

„Када је реч о стању у Војводини у последњих годину дана, ако хоћемо да будемо објективни, закључак је да смо на истој мети и на истом растојању. У Војводини је компликовано то да је крајње време да се напокон откоче процеси и да почну да се дешавају ствари и решавају конкретни проблеми. Ти проблеми се не могу решавати јер смо стално у некој стисци. Влада Војводине има већину, али се проблеми не решавају због околности. Реч је о потпуној одвојености у комуникацији. У читавом том стању напросто све оно што би требало да радимо долази у други план“, нагласио је Пастор.

Он је додао да је чињеница да Влада Војводине може да функционише без СНС-а, али додаје да је основно питање шта ће бити урађено до краја мандата.

„Питање је да ли ћемо за ових годину и по дана остати у овом стању минималног рада или ћемо откочити процесе и почети да радимо оно што треба да радимо. Закон о финансирању не може да буде усвојен без подршке СНС и то је чињеница. Ипак, не могу да извучем закључак да СНС не би гласала за овај закон ако не би била до Владе Војводине. Па, ако смо успели да постигнемо договор око Статута у сличној ситуацији, онда се питам зашто то није могуће да се уради и око ових других питања“, наводи Пастор.

Он додаје да нико не спречава посланике скупштине Војводине да раде на тим питањима, али, како је рекао, досадашња пракса није показала да то може да функционише.

 

„Није дакле суштина у термину „концентрациона влада“, али мислим да то што бисмо сви седели у једној влади, је већа гаранција да ће бити урађене ствари које морају да се ураде. Ако око овога не успемо да постигнемо заједнички језик, ових 18 предстојећих месеци ће протећи јалово као и досада“, нагласио је Пастор.

Како је додао, основно је питање, дакле, како ће проћи наредних ових годину и по дана.

„За изборе свакако формално правно нема основа јер постоји већина и све формално функционише. Моје лично убеђење је да би требало учинити заједнички напор да се смире страсти и смање тензије. Па ето, ми ћемо на дневном реду ускоро имати буџет за 2015. годину и опет ћемо потезати приче које имамо још од 2008. године“, рекао је Пастор.

На констатацију да су Лига социјалдемократа Војводине и Демократска странка у преговорима који се воде и са Новом демократском странком, постигле својеврсан споразум о заједничким циљевима када је реч о реконструкцији владе Војводине, и да треба правити владу без СНС, те упитан да ли би СВМ био део такве владе, Пастор је одговорио:

„Ми смо део владајуће већине. Рекли смо и Пајтићу и Чанку и Тадићу да СВМ жели да остане у влади на постојећим позицијама јер немамо других амбиција. али видимо да неки други имају велике амбиције. Такође смо рекли да је за нас прихватљив сваки договор који они постигну“, навео је Пастор.

Упитан како оцењује иницијативу ЛСВ да Србија треба да плати Војводини 840 милиона евра колико је наводно штетовала због продаје Нафтне индустрије Србије, Пастор каже да би он то питање оставио по страни јер је оно увек било маневар за дневнополитичко поентирање.

„ЛСВ је последњих година неколико пута потезала то питање, и СВМ је гласао за такве иницијативе. Ипак, мислим да би око тога треба донети дефинитивну одлуку. То свакако може да буде амбиција, али у данашњим околностима, мислим да је ту иницијативу готово немогуће спровести“, рекао је Пастор.

Када је реч о потреби за променом уставно-правног положаја Војводине, Пастор каже да о томе треба повести отворен разговор, али је јако важно да се створи таква атмосфера да се то питање не доживљава као нека врста дестабилизације.

(РТВ)