Представници ДНР и ЛНР: Украјинска страна претворила је преговоре у фарсу и празну формалност

Ратна застава Новорусије
Заједничка изјава руководства Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике

Подржавајући иницијативу председника Руске Федерације, В. В. Путина, Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република су узеле учешће у још једној рунди сусрета Тростране контакт-групе, која је одржана 5. септембра ове године у Минску.

Доказ пажње која се поклања иницијативи Владимира Путина јесте чињеница да су са стране Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике у преговорима учествовали председник Већа министара Доњецке Народне Републике, А. В. Захарченко и Председник Већа министара Луганске Народне Републике, И. В. Плотницки.

На тај начин, Доњецка и Луганска Народна Република су биле представљене руководиоцима република, то јест, највишим званичницима, опуномоћеним да доносе одлуке и имају одговорност за њихово спровођење на највишем нивоу. Истовремено, страну Украјине представљао је бивши председник Украјине Л. Д. Кучма, коме нису додељена никаква пуномоћја власти и који нема никакву одговорност за доношење одлука.

Та чињеница сведочи да је украјинска страна претворила дате преговоре у фарсу и празну формалност, самим тим скинувши са себе сваку одговорност за нарушавање одредаба потписаног „Протокола о закључцима саветовања Тростране контакт-групе поводом заједничких корака, усмерених ка спровођењу Мировног плана председника Украјине Петра Порошенка и иницијатива председника Руске Федерације Владимира Путина“, будући да под тим протоколом нема потписа ниједног званичника Украјине, који би имао одговарајућа пуномоћја.

Преговори о престанку примене оружја потребни су Украјини са само једним циљем — спровести премештање својих оружаних формација, прикупити снаге и средства за продужење казнено-освајачког рата.

О томе сведоче изјаве представника Савеза за националну безбедност Украјине А. Лисенка, изговорене у емисији уживо 6. 9. 2014. године и непрестано отварање ватре кијевских казнених одреда по насељеним местима у нашим републикама, што има за последицу мртве и рањене међу мирним грађанима.

Остајући привржени преузетим обавезама о прекиду примене оружја, Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република ИЗЈАВЉУЈУ:

При првој примени оружја од стране казнених формација Украјине, задржавамо право обнове војних дејстава за ослобађање окупираних територија Доњецке и Луганске Народне Републике.

+ + +
Представништво Доњецке Народне Републике
у Србији и Српским Земљама
dnr.srb@list.ru
www.facebook.com/dnr.srb
www.vk.com/dnrsrb