Шиптари уз административну линију са Косметом посекли милионе

sumokradice

Крађа српске шуме уз административну линију са Косметом постала је организован посао међу Албанцима

 

КРАЂА српске шуме уз административну линију са Косметом постала је организован посао међу Албанцима. „Предузимачи“ за дневнице изнајмљују раднике за сечу шуме, али и „гориле“ које их током крађе штите – аутоматским оружјем. Ти „предузимачи“ добро су познати косовској полицији, која не преудзима ништа.

– Украдена дрва продају потом у Подујеву и градовима на Косову за најмање 40 евра по кубику – причају „Новостима“ мештани куршумлијских села. – За десет кубика Албанци су на добитку најмање 400 евра, а шумокрадице дневно извуку од 20 до 30 кубика дрвета. Ни чињеница да је наша полиција до сада безброј пута осујећивала илегалне сече и одузимала лоповима тестере, секире и тракторе, није уродила плодом. Они, на жалост, не одустају.

Приликом последњег напада Албанаца шумокрадица на полицију заплењено је седам тракторских приколица пуних дрва, моторне тестере, али и калашњиков.

У селима куршумлијске општине уз административну линију са Косметом Албанаци из подујевске општине у просеку су извлачили 13.000 кубних метара дрвета. Ове године штета ће, по речима надлежних из Шумског газдинства „Топлица“ у Куршумлији, бити много већа. Директор овог газдинства Небојша Миховиловић каже да процена украдене шуме још траје, поготову што су последњих годину дана шумокрадице улазиле све дубље у територију централне Србије. Поред директне штете од око 50 милиона динара годишње, индиректна штета због изгубљеног прораста и непланске сече је и до пет пута већа.

Нелегална сеча шуме траје последњих петнаест година, од доласка међународне заједнице у покрајину. Албанци долазе организовано у групама од по седам-осам лица. Једни секу стабла, а остали их чувају аутоматским оружјем – прича Часлав Милошевић, из Мердара, и додаје да су, осим шуме, лоповима из подујевских села често на „удару“ и житељи.

(Вечерње новости)