Арсениј Јацењук: Увођење ратног стања ако не успе примирје

Arsenij-Jaceniuk

11:48 – Вицепремијер самопроглашене Доњецке Народне Републике Андреј Пургин изјавио је да се проруске снаге спремају за размену заробљеника са Кијевом и да се надају да ће она бити спроведена по принципу „сви за све“, јавља Интерфакс.

Размена заробљеника је договорена у петак, али данас није обављена јер је Кијев одбио да саопшти свој списак заробљених припадника проруских снага, јавила је локална новинска агенција Новоросија позивајући се на в.д. министра одбране ДНР Леонида Баранова.

„Нисмо добили из Кијева листу заробљеника које они планирају да ослободе. Бојимо се да ће да нас Кијев преварити пошто ми ослободимо затворенике које имамо“, навео је Баранов, пренела је руска агенција Итар-Тасс.

Кијев је навео да држи 200-300 затвореника, иако још немају детаљне листе заробљених припадника проруских снага.

Око хиљаду присталица ДНР и цивила се воде као нестали, мада су многи од њих, заправо, заробљеници Кијева.

„Ми ослобађамо преко хиљаду у замену за наших 300 људи и не желимо да будемо преварени“, упозорио је Баранов.

Снаге самоодбране ДНР саопштиле су још у суботу да ће одмах пустити све заробљене украјинске војнике, док су се кијевске власти обавезале да ће данас доставили листу заробљеника које држе. Представник Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине Андреј Лисјенко рекао је да је више од 200 припадника украјинских снага у заробљеништву.

„За сада не можемо рећи ни тачан број оних који су заробљени, нити оних који су нестали. Једино што можемо да кажемо је да их је више од 200“, рекао је он.

11:30 – ОЕБС најавио видеонференцију чланица Контакт групе за Украјину

ОЕБС ће данас одржати видеоконференцију, на којој ће учествовати представници Кијева, ЛНР и ДНР. Биће речи о размени заробљеника и стварању хуманитарних коридора. Ово је саопштио председник Сталног савета ОЕБС-а, швајцарски представник Томас Гремингер.

Према његовим речима, консултације ће бити одржане под окриљем Контакт групе. Ради се о размени заробљеника и стварању хуманитарних коридора.

Гремингер је изјавио да се обустава ватре на истоку Украјине „генерално“ поштује.

11:10 – У Ростовској области у РФ пронађено шест неексплодираних пројектила и ракета

У пограничној са Украјином Ростовској области у Руској Федерацији, пронађено је шест неексплодираних пројектила и противтенковских ракета. Они су по свој прилици испаљени са украјинске стране.

Пет млазних пројектила система „Смерч“ нађено је у околини села Анастасијевка и Мало – Јекатариновка, а један „Ураган“ у близини засеока Рожденственскиј. Недалеко од засеока Балка у шумском појасу пронађен је један противтенковски пројектил у цеви. Тренутно су ова подручја блокирана, очекују се инжењерци.

10:30 – Устаници ДНР и ЛНР не планирају да одговарају на провокације украјинских снага

Јединице оружаних снага Украјине у недељу су седам пута прекршиле примирје, међу цивилима и устаницима има рањених. Ово је саопштено из штаба устаника ДНР. Према њиховим информацијама, кршења су утврђена поред насеља Јенакијево, Весјолаја гора и Јасиновата.

Поред тога са доњецког аеродрома украјинске снаге гађале су Октобарси рејон у Доњецку, коришћено је и стрељчко оружје.

При томе у ДНР и ЛНР наглашавају да се устаници плански чврсто држе споразума о прекиду ватре, без обзира на провокације.

10:02 Украјинске снаге су саопштиле данас да су проруски активисти отварали током ноћи на њих спорадично ватру на истоку Украјине, али какао Ројтерс преноси наводе очевидаца споразум о прекиду ватре између две стране се ипак поштује.

Извештач биртанске новинске агенције је чуо кратку артиљеријску паљбу рано јутрос у Маријупољу, међутим и проруски активисти и украјинске снаге инсистирају на томе да се стриктно придржавају споразума о прекиду ватре и оптужују другу страну за кршење договора.

09:52 Председавајући ОЕБС-а, шеф швајцарске дипломатије Дидије Буркхалтер, потврдио је данас да је Специјална посматрачка мисија за Украјину, током последња два дана, прераспоредила 59 специјалиста с посебним искуством који прате спровођење примирја, као и да ради на томе да што пре ангажује нове посматраче.

Буркхалтер је нагласио да је кључно без одлагања помоћи у спровођењу протокола потписаног у Минску 5. септембра, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Председавајући ОЕБС-а рекао је и да је Специјална посматрачка мисија за Украјину покренула процедуру истраге навода о кршењима примирја и другим инцидентима у Украјини.

Буркхалтер је додао да ће та процедура током наредних дана бити усклађена у договору са различитим странама, наводи се у саопштењу.

Буркхалтер је захвалио земљама учесницама на подршци Специјалној посматрачкој мисији и позвао их да помогну да она што пре буде проширена, тако што ће предложити одговарајуће кандидате и финансирати Мисију.

Буркхалтер је изјаву закључио позивом свим странама да осигурају спровођење Протокола из Минска и конструктивно се укључе у предстојећи дијалог.

09:42 Власти самопрокламоване Републике Доњецк нису могле данас да почну размену заробљеника пошто је Кијев одбио да саопшти свој списак заробљених проруских снага , јавила је локална новинска агенција Новоросија позивајући се на вршиоца дужности министра одбране те Републике Леонида Баранова.

„Нисмо добили из Кијева листу заробљеника које они планирају да ослободе. Бојимо се да ће да нас Кијев преварити пошто ми ослободимо затворенике које имамо”, навео је Баранов, пренела је руска агенција Итар Тас с.

Кијев је навео да држи 200-300 затвореника, иако још немају детаљне листе заробљених проруских снага.

Итар Тас с наводи да, истовремено, око хиљаду присталица самопрокламоване Републике Доњецк и цивила се воде као нестали, мада су многи од њих, заправо, заробљеници Кијева.

„Ми ослобађамо преко хиљаду у замену за наших 300 људи и не желимо да будемо преварени”, упозорио је Баранов.

09:32 У Доњецку и Мариупољу, на истоку Украјине, где је током викенда било пуцњаве упркос споразуму о примирју, ноћас је било мирно, јавио је јутрос Би-Би-Си (ББЦ).

У суботу се примирје углавном поштовало, осим у Мариупољу, где је у у сукобима погинула једна жена, а око аеродрома у Доњецку, на истоку Украјине, у суботу се наставила артиљеријска битка.

Споразум о прекиду ватре у петак су постигле Влада Украјине и проруски сепаратисти. У борбама на истоку Украјине од априла је погинуло 2.600 људи.

ББЦ наводи да је представник Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), који се налази код аеродрома у Доњецку, оценио да кршење примирја није довољног обима да би споразум пропао.

Он је рекао да су украјинске снаге на аеродрому у Доњецку и да је артиљеријска ватра која се углавном чује из правца аеродрома, изазвала пожаре у околним селима.

Амбасадори чланица ЕУ у петак су утврдили нове економске санкције против Русије због нарушавања суверенитета Украјине, али да ли ће ступити на снагу, у великој мери зависи од тога да ли ће се доследно поштовати прекид ватре.

ЕУ је синоћ саопштила да је „спремна да преиспита” одлуку о новим санкцијама које је најавила против Русије, ако се прекид ватре у источној Украјини „одржи” и ако мировни преговори почну.

09:22 Уколико поново почну жестока отворена борбена дејства у Доњецком басену, централна власт ће увести ратно стање у Украјини, изјавио је у недељу такозвани украјински премијер Арсениј Јацењук за ТВ канал „1+1“.

„Уколико се ово примирје заврши онако како су се завршавала ранија примирја, не само у Украјини, нема друге варијанте“, рекао је Јацењук, а преноси агенција УНН.

„Да ли је сада потребан прекид ватре? Потребан је. Да се очувају животи, прегрупише, ојача“, рекао је он.

09:02 Украјински председник Петар Порошенко размотрио је у телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел примирје у Донбасу и резултате самита НАТО у Велсу.

Порошенко је истакао да је неопходно придржавати се свих тачака мировног споразума, као и ОЕБС-овог мониторинга ситуације. Он је додао да су украјински ресори силе спремни на увођење свих неопходних процедура.

Мисија ОЕБС-а у Украјини раније је саопштила да ће помоћи двема странама у утврђивању случајева кршења примирја.

08:32 Руска Федерација би могла да почне са ограничењима испоруке електричне енергије Украјини, уколико буду настављена искључења електричне енергије Криму, изјавио је премијер Дмитриј Медведев. Он је, признао, да зависност полуострва од испорука електричне енергије из Украјине представља фактор политичког притиска на РФ.

Поједини делови Украјине такође имају дефицит и добијају електричну енергију из Русије. И они, који спроводе не много паметне одлуке о рестрикцији испорука електричне енергије Криму, морају да схвате да су могуће симетричне мере“, нагласио је руски премијер.

08:12 Сједињене Америчке Државе нису предлагале Украјини помоћ у оружју, преноси Ројтерс, позивајући се на високог америчког чиновника.

Јуриј Луценко, саветник председника Украјине, раније је изјавио да је постигнут договор о испоруци Украјини савременог оружја из САД, Француске, Италије, Пољске, Норвешке.

„САД нису предлагале Украјини ништа слично“, рекао је анонимни високи амерички чиновник.

08:02 Устаници у Доњецку, у склопу договора о прекиду ватре, ослободили су 15 заробљених украјинских војника. Они се тренутно налазе у Дњепропетровску, а рањени војници су смештени у болницу. Војници наглашавају да су се према њима „нормално“ понашали, али да је „морално“, како су се изразили, било врло тешко.

Раније су Доњецка и Луганска народна република предали украјинској страни спискове својих присталица, које држи Кијев.

(Глас Русије-Танјуг-НСПМ)