САД и Грузија проширују сарадњу у одбрани, Тбилиси можда купује америчке борбене хеликоптере

tbilisi

Тбилиси — САД и Грузија су одлучиле да прошире сарадњу у одбрани уз могућност продаје америчких борбених хеликоптера „блек хок“ тој земљи бившег совјетског блока.

 

Секретар САД за одбрану Чак Хејгел рекао је у Тбилисију да је потез руског председника Владимира Путина да анектира украјински Крим „огромно допринео да се НАТО и Европа уједине у препознавању шта је председник Путин урадио и шта је опасност за целу Европу“.

Хејгел је у Грузију дошао одмах после самита НАТО у Велсу, у Великој Британији, где су се савезници сагласили да прошире улогу Грузије као партнера НАТО и потврде дугорочнији напор за пријем те бивше совјетске републике у Атлантски савез.

Министар одбране, Иракли Аласаниа, рекао је на конференцији за новинаре с Хејгелом да је било болно за Грузију – која се такође борила против инвазије Русије 2008. и тај рат изгубила, да гледа немоћ света да заустави агресију Русије. Око 20 одсто Грузије – већином сепаратистичке области Абхазије и Јужне Осетије, и даље је под окупацијом Русије.

Али, министар је рекао да је Грузија задовољна одлуком НАТО да прошири партнерство с његовом земљом и да јој да више подршке и услуга.

Хејгел је рекао да САД и Грузија нису још склопиле споразум о продаји хеликоптера, већ и даље разговарају о цени и појдиностима тог посла.

НАТО се на самиту у Букурешту 2008. сагласио да једног дана у своје редове прими Украјину и Грузију које Москва сматра делом свог „ближег суседства“.

Док обе те земље раде у том циљу уз подршку САД, постоји забринутост од реакције Русије. Тако су неке чланице НАТО оштро против тог ширења чланства јер сматрају да би оно само повећало напетост.

(Бета)