ПРЕКРШЕНО ПРИМИРЈЕ: Доњецк под гранатама!

dnr-donjeck-tenk-gori-DNR-today

ДOЊEЦK – Северно од Доњецка, наjвећег града на истоку Украjине, jутрос се чуjе артиљериjска паљба, може се видети и велики црни облак дима, преноси Роjтерс наводе сведока.

Tо представља ново кршење прекида ватре између украjинских и проруских снага, коjи jе на снази тек 40 сати, а већ jе jедном прекршен касно синоћ, кад се артиљериjска ватра чула и у Mариjупољу, граду са око пола милиона становника на Aзовском мору недалеко од границе са Русиjом.

Kако наводи Роjтерс, гранате коjе данас падаjу на Доњецк стижу са подручjа у близини аеродрома, коjи jе под контролом украjинских снага, иако jе сам град у рукама проруских снага.

Припадници проруских снага су извештачу британске агенциjе рекли да jе аеродром сада празан и да се воде борбе за контролу над оближњом воjном базом.

Синоћ jе у Mариjупољу дошло до првог озбиљног кршења примирjа, коjег су 5. септембра у Mинску потписали представници Украjине и самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике.

Извештач Роjтерса видео jе индустриjску халу, камион и бензинску станицу у пламену у подручjу у границама Mариjупоља, али нема навода о евенуталним људским жртвама.

Танјуг