„Муфтијина војска“ и величање фашиста подигли тензије у Новом Пазару

pol-pazar_620x0

ДРЖАВА неће дозволити повампирење неонацистичких идеја и угрожавање безбедности у Новом Пазару. Ако се под вођством муфтије Муамера Зукорлића и Сулејмана Угљанина настави милитаризација овог подручја, Србија ће заштитити уставни поредак и своје законе.

То је пренето „Новостима“ у државном врху после скандалозног дефилеа центром Пазара, када су следбеници Исламске заједнице у Србији и СДА, у зеленим војничким униформама, са фесовима на главама и војничким знамењем, одали почаст ратном злочинцу Аћифу ефендији.

Зукорлића и Угљанина годинама су одвајали дневнополитички интереси, а онда их је спојио пијетет према колаборационистима који су 1945. године стрељани у новопазарском насељу Хаџет.

Тај догађај додатно је подигао политичке и међунационалне тензије у Рашкој области, после прошлонедељне Угљанинове изјаве којом најављује „аутономију за Санџак“.

СРБИ ЋУТЕ И ИСЕЉАВАЈУ СЕ Добросав Никодиновић, председник Удружења „Рас“ у Новом Пазару, „поход на Хаџет“ оцењује као шовинистичку провокацију уперену против Срба и Србије.
– На делу је атмосфера страха у којој се стално потенцира да Бошњаци имају сва права, а Срби никаква. Бошњаци раде шта им је ћеф, дивљају на спортским, верским и другим манифестацијама, а Срби у страху ћуте и селе се. Шта би се десило када би Срби покушали да направе неки верски скуп у граду? Побили би их на лицу места – каже Никодиновић.

Први потпредседник Владе Ивица Дачић каже, за „Новости“, да држава треба оштро да реагује на свако кршење људских и мањинских права, али и на кршење закона.

– Избори за националне савете прави су пут да се чује глас мањина и додатно регулише однос државе према њима. Не сме се дозволити да се питање права и заштите националних мањина политизује.

Потпредседник Владе Расим Љајић каже, за „Новости“, да је иконографија „похода на Хаџет“ већ виђена и да је нова само коалиција Зукорлић-Угљанин:

– Ове сцене потпуно затварају економску перспективу за Санџак и народ који тамо живи. И до сада смо тешком муком проналазили инвеститоре за тај крај, а због ове манифестације губе се и теоретске шансе за њихов долазак. Грађани Санџака за то не треба да траже кривце ни у Београду ни у Бриселу ни у Вашингтону, него у свом дворишту.

Љајић тврди и да је свака влада правила штетне уступке према Зукорлићу:

– То су радили иза мојих леђа. Зукорлић сада демонстрира силу како би испословао још нешто за своје личне интересе. До сада му је „улог“ била наводна подршка грађана, а пошто се видело на изборима да она не постоји, прибегао је овој милитаризацији да би трговао.

ЈУСУФСПАХИЋ: ГАДИ МИ СЕ ПОНАШАЊЕ СРБИЈЕ – На Хаџету је јуче преминуо и на бољи свет се преселио хафиз Изет Машовић, дугогодшњи имам тамошње Хаџи Шефкове џамије, а на Хаџету су атеисти и националисти четнички убијали муслимане Србије – каже за „Новости“ Мухамед Јусуфспахић, муфтија србијански ИЗС. – То знамо и Богу се молимо за опрост, а ову предизборну кампању најновијих, најстаријих, увек острашћених коалиција, који ће сваку смрт искористити за своју промоцију, не пратим никад. Истина је да постоји и маћехински однос Србије према нама муслиманима, да нам се не враћа ни Барјакли џамија у вакуфски посед. Мене је овде више срамота понашања државе Србије према такозваним мањинама. Гади ми се.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић тврди да је Зукорлић, злоупотребљавајући децу и свој положај у Исламској заједници, обукао униформе ученицима медресе:

– Он, као „верски лидер“ најпре инсценира проблем, а онда ситном трговином покушава да ушићари од државе нешто за себе по принципу „испуните ви мени и мојим сарадницима личне захтеве, а ја ћу скинути униформе“.

Зукорлић хоће да буде и верски вођа и политичар, а Угљанин би да буде и политичар и верски вођа.

Појаву униформисаних лица у војној формацији налик злогласној нацистичкој Ханџар дивизији, за првог човека Напредног клуба историчара Чедомира Антића је покушај остваривања идентификације Бошњака у Рашкој области:

– Муслимани не живе дуго у овим крајевима. У прошлости су се идентификовали са Турском, па са Босном.

Нико у Србији не би требало да има ишта против фесова, који су носили и многи Срби кроз историју, али иконографија која подсећа на колаборацију са фашистима није допустива. Велики је проблем што држава годинама не води озбиљну политику према овом делу земље.

Антић сматра и да бошњачка омладина трага за идентитетом из Другог светског рата, при чему заборављају чињеницу да је Аћиф Хаџиахметовић био колаборационисти.

Е. В. Н – НОВОСТИ