Параћин: Нема ко да пише решења поплављенима

paracin1

У општини Параћин, због немогућности ангажовања правника, за 40 дана издато је свега 330 решња, јер нема ко да их пише, а поднето је 1. 600 захтева поплављених домаћинстава.

Општински Штаб за ванредне ситуације предалаже да се прогласи ванредна ситауација и мобилише сваки дипломирани правник кога нађу.

Општина улаже напоре да тај посао иде брже, међутим, процедура је компликована и нема довољно стручних лица са искуством за спровођење управног поступка, а држава не одговара на захтев локалне самоуправе за привремено запошљавање правника нити на молбу да из других општина дође стручна помоћ, изјавио је новинарима председник општине Саша Пауновић.

Пауновић је додао да су ангажовани сви дипломирани правници који раде у општинским службама а да су помоћ одбили правници – секретари школа са изговором да имају превише посла у својим установама.

Тражили смо да нам се одобри запосљавање правника на одређено време, док траје издавање решења, тражили смо помоћ у стручним лицима из других општина или са државног нивоа, пре свега људи са искуством, које би ангажовали на издавању решења, али одговор нисмо добили, навео је он.

У Општинској управи истичу да је за 40 дана издато 330 ресења а да их је 150 у обради и ако би се наставило оваквим темпом, издавање решења би трајало до нове године а ситуација је алармантна – долази јесен и зима.

Могу се јавити и волонтери „који имају одговарајуће образовање“.

Од 1.септембра почео је да стиже и државни новац на рачуне поплављених у Параћину а од пре два дана и сточна храна пољопривредницима, донација Организације за храну и пољопривреду (ФАО) Уједињених народа коју ће добити 350 домаћинстава.

Танјуг