Немачки амбасадор: Србија није неутрална и поред историјских веза са Русијом изабрала је Европу

hajnc-vilhelm-1

БEOГРAД – Aмбасадор Немачке у Србиjи Хаjнц Вилхелм, оценио jе да Србиjа ниjе неутрална, jер се одлучила за европски пут и изабрала да буде чланица EУ.

„Не бих рекао да jе Србиjа неутрална. Србиjа се налази у преговарачком процесу о чланству у EУ. Ваша држава се одлучила за европски пут и изабрала jе да буде чланица EУ“, рекао jе Вилхелм за данашњи „Kурир“.

Вилхелм jе додао и да разуме историjске, културне и верске везе с Русиjом, али да мисли да постоjи jасна одлука и жеља српске владе да постане чланица EУ.
„За jануар jе заказан почетак преговарачког процеса, а од земље кандидата и земље коjа преговара очекуjе се да подржава политичке одлуке коjе доноси EУ“, рекао jе немачки амбасадор.

Поводом започињања преговора о чланству у EУ, Вилхелм jе рекао и да jе „несумњиво да jе напредак Србиjе очигледан“, и да то нико не може да оспори.
„Велики кораци су учињени, а кључно jе потписивање Бриселског споразума“, закључио jе Вилхелм за „Kурир“.

Упитан да прокоментарише посету руског председника Владимира Путина Београду 20. октобра, амбасадор Немачке оценио jе да jе повод те посете jасан – годишњица ослобођења Београда уз помоћ Руса од Немачке.
„Београд jе уз помоћ Руса ослобођен од Немачке. Србиjа има jаке везе с Русима, а господин Путин долази у Немачку, зашто не би дошао у Србиjу?“, оценио jе Вилхелм.

Вилхелм jе истакао да jе немачка влада, организовањем конференциjе у Берлину, коjоj jе присуствовало осам премиjера земаља Западног Балкана, показала да цени таj регион и да жели да он буде део европске породице народа.

На питање да ли jе Немачка подржала проjекте на коjима би државе Западног Балкана радиле заjедно, а коjе jе премиjер Србиjе Aлександар Вучић представио у Берлину, Вилхелм jе одговорио:
„Да разjасним – конференциjа у Берлину имала jе, пре свега, политички карактер, а не да Немачка директно учествуjе у инвестирању. Постоjе фондови EУ, Светске банке, постоjе различите финансиjске институциjе. Уверен сам да jе премиjер Вучић, представљаjући идеjу, наравно, на уму имао и предлоге како би ти проjекти могли да се финансираjу“.

Немачки амбасадор jе наjавио и да ће jедан велики произвођач меса доћи у Србиjу, а ради се о великом инвеститору и о инвестициjи од неколико милиона евра. Tакође, немачки министар економиjе ће доћи у Србиjу, као и министар пољопривреде.

Вилхелм jе рекао и да очекуjе да ће Влада Србиjе урадити све што jе у њоноj моћи како би парада поноса била организована.
„Србиjа има jаку полициjу и парада може да буде одржана уколико Влада то жели“, каже немачки амбасадор.

Танјуг