Свету предстоjе велике поплаве, олуjе и суше

tornado-oluja-uragan

ЛOНДOН – Уjедињене нациjе упозораваjу да би Земља за 40 година могла да се суочи са изненадним поплавама, олуjама и врелим таласима и, у оквиру кампање уочи предстоjећег самита о клими, снимиле су „измишљене, али реалистичне“ временске прогнозе из 2050. године.

Светска метеоролошка организациjа УН позвала jе познате презентере временских прогноза широм света како би упозорење било што веродостоjниjе, преноси лондонски „Гардиjан“.
„Mаjами jе под водом“, каже jедан амерички презентер у првом издању „временске прогнозе из будућности“.

Презентер из Замбиjе упозорава суграђане на врели талас, док његов колега у СAД каже: „Невиђена суша у Aризони однела jе jош jедан живот.“

Њихов бугарски колега саопштава да jе температура достигла 50 степени, чиме jе потучен рекорд од 45 степени из 1916. године.

Генерални секретар УН Бан Kиму jе, у саопштењу издатом уочи самита о клими 23. септембра у Њуjорку, позвао светске лидере да се обавежу да ће се борити против климатских промена и глобалног загревања.
„Kлиматске промене свугде утичу на временске прилике. Време постаjе све екстремниjе и поништава досад успостављене обрасце. Tо значи више природних катастрофа и више неизвесности“, рекао jе Бан.

Самит jе замишљен као корак напред ка постизању споразума између скоро 200 земаља да до краjа 2015. године буде успорено глобално загревање.

У прошлогодишњем извештаjу, УН су закључиле су за климатске промене 95 одсто одговорне људске активности, коjе су главни узрок загревања од 1950. године.

Танјуг