Сведок на суђењу Ратку Младићу рекао да је наредба за убиство цивила “неспојива са Младићевом личношћу“

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Сведок одбране Бошко Гвозден изјавио је данас, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да је „неспојиво с Младићевом личношћу“ да би могао наредити ликвидацију Муслимана заробљених у Сребреници у лето 1995.

Генерала Младића (71), тадашњег команданта Војске Републике Српске, оптужница терети за геноцид над око 7.000 муслиманских заробљеника, у данима пошто су 11. јула 1995. јединице под његовим заповедништвом заузеле ту енклаву, која је била под заштитом УН у источној Босни.

Пензионисани генерал ВРС Гвозден, који је током сукоба у БиХ био везиста при Главном штабу те војске, тврдио је и да Младић није могао командовати својим трупама док се 16. и 17. јула 1995. налазио у Београду.

По оптужници, тада су увелико трајала масовна стрељања сребреничких Муслимана у рукама снага босанских Срба.

За снимак на којем се Младић види како 16. јула 1995. преко телефона током сусрета са српским емигрантима из Канаде на београдској Војно-медицинској академији – подређенима на ратишту издаје упутство да наставе „пуном паром“, сведок је сугерисао да не приказује „командовање“ него „комуникацију“.

– Закључио сам да он жели шармантно да прикаже како, ето, командант Главног штаба може да комуницира са својима. Можда је био разговор и с колегом у суседној соби … Дакле, можда мало и ЕПП-а.  Пошто је то леп човек, шармантан човек, жене су га обожавале, па му је то тако некако добро и дошло – рекао је Гвозен о том снимку.

Сведок је тврдио да је имао увид у многа Младићева наређења и да се ни у једном није могло ни наслутити било шта што би одступало од војних прописа и медјународних конвенција. Генерала Младића, описао је као „изузетно способног, неког кога би требало уважавати као водју“; „човекољубивог“; „дружељубивог“ и „изузетно, изузетно строгог, што је услов свих услова да се обави задатак са што мањим губицима“.

Због „храбрости“, Младића су „волели борци“, казао је Гвозден, додајући да су му, уочи доласка у Хааг, „многи рекли – `поздравите генерала – то је наш херој'“.

Тужиоци нису имали питања за сведока Гвоздена. Младићева одбрана биће настављена сутра, исказом следећег сведока.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида; терорисање цивила у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

(Бета)