Никаквог примирја између Украјине и Новорусије нема и не може га бити без договора са представницима Доњецке и Луганске Народне Републике!

Андреј Пургин 02

Потпредседник Владе Доњецке Народне Републике, Андреј Пургин, изјавио је да се председник Украјине Петро Порошенко није договарао са представницима Доњецка о прекиду ватре, па стога ДНР нема намеру да га спроводи. „То је некаква игра Кијева. За нас је то потпуно неочекивано“, наводи речи Пургина агенција РИА Новости.

Потпредседник Владе ДНР је назвао одлуку Кијева неприхватљивом. „То је немогуће спровести докле год се припадници украјинских оружаних снага налазе на територији наше Републике. Услов за прекид ватре је, као и до сада, потпуно повлачење украјинске војске са простора ДНР“, изјавио је Андреј Пургин.

У Министарству одбране Доњецке Народне Републике саопштавају да кијевска НАТО-хунта упорно избегава разговор са представницима Доњецке и Луганске Народне Републике, већ покушава да манипулише преговорима са Русијом, која није страна у сукобу, па самим тим не може ни да склапа договар о прекиду ватре — што је појаснио и Дмтириј Песков, прес-секретар председника Русије Владимира Путина.

Украјинске јединице смештене у околини Доњецког аеродрома и данас настављају да гранатирају град Доњецк, што само потврђује бесмисленост кијевских тврдњи о „примирју“.

Јединице Војске Новорусије током претходне ноћи су ослободиле преко 20 насеља у Луганској Народној Републици. Уништена су три непријатељска тенка, три хаубице, око 20 оклопних транспортера и борбених возила пешадије, док је око 60 непријатељских војника убијено и рањено.

Доњецки аеродром је под контролом Војске Новорусије, која наставља да потискује непријатељске снаге из околине аеродрома.

У околини Амвросијевке оборен је украјински авион Су-25.
+ + +

Представништво Доњецке Народне Републике
у Србији и Српским Земљама
dnr.srb@list.ru
www.facebook.com/dnr.srb
www.vk.com/dnrsrb