Сведок на суђењу Ратку Младићу рекао да је армија БиХ сама гранатирала Сарајево

ratko mladic

Сведок на суђењу Ратку Младићу Сведок на суђењу Ратку Младићу официр ВРС Миленко Инђић рекао је да је армија БиХ сама гранатирала Сарајево, а да је потом за то оптужила српске снаге.

Пуковник Инђић који је тада био официр за везу Војске Републике Српске са УНПРОФОР, изјавио је да су артиљеријски радари „плавих шлемова“ једном приликом утврдили да су са муслиманских положаја биле испаљене гранате које су пале код сарајевског Хигијенског завода.

Командант „плавих шлемова“, британски генерал Мајкл Роуз због тога је тада оштро протестовао код премијера БиХ Хариса Силајџића, рекао је сведок, по коме се то десило 1993, уочи одласку Алије Изетбеговића у САД.

Инђић је истакао да је у Сарајеву било „200 командних места“ АБиХ и да је огромна већина била у „цивилним објектима“.

„Конкретно, ја лично сам у августу месецу 1992. године, значи, рат је, ишао да попијем кафу са командантом АБиХ Сефером Халиловићем у његовој команди. Тако да лично знам да се његова команда налазила у подруму цивилног објекта Скупштине града Центар“, рекао је сведок.

Младић је оптужен и за узимање припадника Унпрофора за таоце, о чему је данас саслушан и Инђић.

Заробљавање припадника Унпрофора, с пролећа 1995, по наређењу Главног штаба ВРС, Инђић је образложио тиме што су међународне снаге „изашле из мандата“ тако што је НАТО бомбардовао објекте и положаје ВРС.

За податке УНПРОФОР о броју граната које су свакодневно падале на Сарајево, рекао да су „нетачни“, да су били из муслиманских извора и „употребљавани за медијску манипулацију“.

Сведок је, међутим, потврдио да је велики број протеста Унпрофора због тога пренео командама ВРС, укључујући и Главни штаб и Младића.

Одговарајући на питања тужиоца, Инђић је тврдио да од Младића „никада није добио усмена упутства како да одговори на протесте УНПРОФОР“, већ је то добијао написано, из Генералштаба.

Инђић који је учествовао у преговорима зараћених страна, описујући своју улогу као „техничку“, тврдио је да су власти у Сарајеву увек кршиле договоре о примирју.

По оптужници против Младића (71), ВРС којом је он командовао током рата у БиХ, подвргавала је цивиле у Сарајеву терору неселективним и дуготрајним артиљеријским и снајперским нападима.

Суђење се наставља у среду, а оптужница га терети и за геноцид у Сребреници и прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида.

(Бета)