Монсанто у Украјини: Кредит ММФ Украјини може дати ГМО гиганту Монсанто, могућност уласка на задња врата у ЕУ

49

„Понуда Украјине за тешњом сарадњом са западом могла би скупо да кошта. У оквир зајма од 17. милијарди долара, са ММФ могао би да уђе и договор о гајењу ГМО на најплоднијим површинама на континенту“ – упозорава Фредерик Музо (Frederic Mousseau). „Врло мало Украјинаца зна за овај договор, али, за замену за готовину, Украјина би могла да постане тест полигон за ГМО усеве, а то остатак ЕУ покушавао да спречи“ – рекао је Фредерик Музо, Политички директор Оукленд института. РТ је имала интервју са овим Французом чији глас против ГМО, указује на опасности које прете.

02.09.2014. РТ, ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

gmo u ukrajini

РТ: Када је усвојен зајам од 17 милијарди $ oд ММФ и када је Украјина укинула забрану гајења ГМО, да ли то значи да ће за врло кратко време Украјински сељаци почети да гаје ГМО усеве?

Фредерик Музо: То је врло вероватно, јер је притисак из биотехнолошке индустрије, као што је Монсанто, веома јак, да добију дозволу у Украјини. То је такође део Споразума о придруживању Европској Унији, који има посебан члан који позива на ширење био-технологије и ГМО у Украјини.

РТ: Ако је ово био један од предуслова за кредит oд вишемилијарди долара, да ли мислите да је фер рећи да Монсанто утиче на ММФ и Светску банку па им чак и диктира услове?

Фредерик Музо: Видели смо да је у 2013 години, Монсанто инвестирао 140 милиона $ у нове планове ca семенoм у Украјини. Јасно је да је ово житница Европе а кључни циљ Монсанта је да се домогне овог простора, јер сматра да је то велики потенцијал за производњу али и велико тржиште. Европа се дуго одупире да дозволи гајење ГМО али уколико то буде успешно урађено у Украјини, тада ће то можда имати домино ефекат и у Европској Унији.

РТ: Да ли се ради о случајности или је унапред испланирана акција да се у децембру 2013 укине забрана гајења ГМО у Украјини, само неколико недеља пре него је ММФ требало да одлучи о давању кредита Украјини?

Фредерик Музо: Не може да буде коинциденција, јер смо видели јаку мобилизацију индустрије и пољопривредног лобија да Влада и ЕУ промени ове законе. Такође видимо да је до овога дошло пре било каквог почињања примене ГМО. Значи да је притисак био толико да се унесе таква клаузула у Споразум о придруживању ЕУ, а то значи да је лоби много пре тога већ месецима, радио на тим плановима.

49

РТ: Председник Америчко-Украјинског Пословног Савета рекао је да је неопходно склонити власт из послова у пољопривреди и претворити то у приватни индустријски сектор. Да ли можемо да кажемо да је Америка бацила поглед на непрегледна поља која могу бити пољопривредни златни рудник?

Фредерик Музо: Овде је посао са семеном као што је Монсанто и остале компаније које производе пестициде, али постоје огромне површине пољопривредног земљишта, које је било под контролом Владе и није била дозвољена продаја земљишта. Биће велики притисак да се земљиште приватизује, и да се ова вредна роба, прода страним корпорацијама. Већ смо видели до сада, да иако земљиште није могло да се прода, било је давано у закуп на велико. До сада су 1.6 милиона хектара купили странци и ако се аграрна реформа настави овим током биће још више компанија и они ће бити све више заинтересовани за Украјинско земљиште и договор са Властима. 

РТ: У свету постоји широк отпор према ГМО. Ако се то узме у обзир, колико корисно за Украјину може бити то да се ослони на ГМО пољопривредне усеве пореклом из Америке?

Фредерик Музо: То је део договора са ЕУ и ми знамо да су Европски грађани и пољопривредници су против ГМО, али ми још увек имамо уговор са ЕУ, која је склопила уговор са Украјином да прошири површине под ГМО. Изгледа да су лобисти компанија и цивилни службеници у Европској Комисији то договорили још раније. Видели смо широм света да то није корисно ни за пољопривреднике ни за грађане. То је само у интересу компанија које све контролишу, користећи семе, које користе пољопривредници. Храна која се на тај начин производи не постаје ни боља ни јефтинија.

РТ: Колико је по вашем мишљењу штетна употреба ГМО усева на плодним пољопривредним површинама у Украјини?

Фредерик Музо: Видели смо у САД, где се већ дуже од неколико деценија гаје ГМО усеви. Брине нас квалитет земљишта зато што се приликом узгоја ГМО користе велике количине ђубрива а то разграђује велике количине органских материја у земљишту. Постоји и велики ризик од контаминације усева код оних пољопривредника који су одлучили да неће да гаје ГМО усеве и то смо у Америци имали прилике врло брзо да увидимо у великом броју случајева.