Едита Тахири поручила Вучићу да треба да учини „менталну реформу“

pol-tahiri

Приштина — Едита Тахири, заменица такозваног премијера Косова затражила од српског премијера Александра Вучића да објасни изјаву да „српска жандармерија више никога неће упозоравати“

Тахири је, за РТК, рекла да Вучић каже да ли је мислио на илегалне преласке или слободу кретања, с обзиром на то да је, како је додала, слобода кретања сада већ део потписаног споразума.

Тахири је додала да није први пут да српски званичници скрећу са политике доброг суседства.

Она је, како су пренели приштински медији, поручила да Србија као земља која тежи Европској унији треба да учини “менталну реформу“ и да је време претњи прошло.

Српски премијер Вучић рекао је приликом обиласка базе Мердаре, да ће Србија умети да заштити свој народ и своју територију и да ће Жандармерија добити нову опрему како би што ефикасније испуњавала своје задатке, али и да би се боље заштитила.

Вучић је указао да припадник српске Жандармерије, који је ранио албанског терористу том приликом десет пута викнуо: „Баци пушку!“.

„Он 10 пута није хтео да баци пушку. Убудуће неће више викати – Баци пушку“, објаснио је Вучић и додао да је задатак министра унутрашњих послова да припреми нове подзаконске акте.

Према Вучићевим речима, Србија не може да дозволи бандитима и криминалним групама да краду и пљачкају, и не само то него да долазе са десет аутоматских пушака које служе само за то да се убијају српске снаге безбедности.

“То је организовани криминал“, рекао је Вучић и додао да верује да Албанцима из општине Подујево „неће убудуће падати на памет да се таквим терористичким актима служе и да дивљају у околини ове базе“.

Припадник Жандармерије Стеван Синђелић преминуо је у среду 28. августа у Београду после рањавања из ватреног оружја у рејону села Орловца, у општини Куршумлија, у нападу за који се сумња да су га извршиле албанске шумокрадице са Косова.

(Танјуг)