Ни у сукобу ни у љубави

unnamed[8]

Зелена патрола на делу

Наш циљ је заштита животне средине а истина је пут

Тврдање новинара да се води полемика између НИС-а и Зелена патрола на делу/Војвођанске зелене иницијативе је резултат погрешне перцепције проблема заштите животне средине. Ми представљамо грађане који ма је стало да се сачува здрава животна средина и квалитет живота грађана.

Полемику имате кад је у питању нешто спорно!

У ономе што су Војвођанска зелена иницијатива  и  мобилни  тим Зелена патрола на делу од недеље, 24.08. до данас изнели у јавност нема ништа спорно!

-Прва информација и фотографије снимљене су у недељу,24.08. од стране тима Зелена патрола на делу, на локацији где се излила нафта у Велики бачки канал, при чему је позвана а потом и дошла инспекторка Нада Нађ и уверила се у истинитост наше тврдње, позвала инспекторе и обавестила надлежне институције о проблему. Због обима проблема нико није очекивао да се мрља санира у року од једног дана!

-наредних дана су објављиване фотографије и видео записи са терена о раду на санацији Ивице Шмита, уредника радио Србобрана где се види: величина нафтне мрље (26.08.), радници који прикупљају нафту са површине (27.08.),  прикупљени отпад смештен у рупу поред канала (28.08.), данас ћемо објавити материјал снимљен јуче (монтажи је) – дакле, имали смо информисање о стању на локалитету сваког дана ажурирано и без нашег коментара. Те не видимо шта је у томе тема полемике!

– Проблем је настао у тренутку кад је НИС у намери да умањи проблем је истрчао  „пред руду“  и у среду, 27.08. објавио фотографију која није са места санације и послао на медије текст о завршетку санације и захвалност  Зеленој патроли на делу. Фотографија и текст саопштења су увреда за интелигенцију и новинара и грађана! И опет нису тема полемике!  Наша тврдња је да фотографија не показује стварно стање на локалитету где је настала нафтна мрља!

-Ми нисмо тврдили да НИС неће санирати нафтну мрљу! Ми смо тврдили да то није било у тренутку кад је НИС послао саопштење за медије да је нафтна мрља санирана, а то је 27.08. То што новинар, у петак 29.08 снима директора Драгана Митића, на локацији где се види да су радови на санацији још у току, је доказ да у среду, 27.08. није била завршена санација! Јер, да јесте не би било потребно слати лажну фотографију и не би још увек трајали радови.

Ништа не може променити чињеницу да је НИС покушао обманути јавност. Ништа не може променити чињеницу да је НИС послао неистинито саопштење и фотографију са друге локације. Ништа не може променити чињеницу да су текстови са ншсим саопштењем на појединим порталима блокирани.

Реално гледано последице овог загађења су почеле оног часа кад је прва кап нафте доспела у канал и осетио их је и биљни и животињски свет!

Коначно, циљ Зелене патроле на делу је да учини видљивим  проблем у области заштите животне средине  како би се што квалитетније и брже решио.


Признаћете УСПЕЛИ СМО У ТОМЕ, захваљујући медијима који су из сата у сат објављивали информације и реакције! Хвала свима на сарадњи!

Војвођанска зелена иницијатива и Зелена патрола на делу

 

Ruža Helać – predsednica
mobile: +381.64.1258218
email: ruza.helac@gmail.com 
site: www.vojvodjanskazelenainicijativa.org.rs

Cuvajte drvece.
Nemojte stampati ovu poruku, ako to nije neophodno
Save a tree. Dont print this message unless neccessary