ДНР: НИСМО ИЗЈАВИЛИ ДА ОСТАЈЕМО У САСТАВУ УКРАЈИНЕ!

Александар Захарченко 03

„Вест о томе да су Доњецка и Луганска Народна Република изјавиле да пристају да остану у саставу Украјине не одговара стварности“, изјавио је радију „Руска служба новости“ председник Владе Доњецке Народне Републике, Александар Захарченко.

Он је објаснио да су представници ДНР и ЛНР послати у Минск да би разговарали о размени заробљеника, а да „пуномоћје да дају такве изјаве нису имали, и он их нису ни давали“.

„Није познато одакле је доспела та информација“ (коју су пренеле и руске агенције РИА Новости и ИТАР-ТАСС), изјавио је Захарченко. „Најероватније би Кијев желео да буде тако. Останак у саставу Украјине не сматрам реалним“, закључио је председник Владе ДНР.

Потпредседник Владе Доњецке Народне Републике, Андреј Пургин, такође је оповргао тврдње о наводној спремности ДНР на очување политичкој јединства Украјине. Он потврдио да је на сусрету у Минску било речи само о размени заробљеника, као и да ће се нови сусрет одржати за 4–5 дана.

Након јучерашњег ослобађања Луганског аеродрома, Војска Новорусије је разбила украјинске снаге и на Доњецком аеродрому. У току је чишћење преосталих непријатељских „џепова“. Према незваничним подацима, Војска Новорусије је забетонирала све излазе из подземних ходника аеродрома, у којима се још крију непријатељски војници, међу којима има око 200 пољских плаћеника; постављен им је услов да се предају, иначе ће бити уништени.

Украјински званичници су признали да је преко 700 њихових војника заробљено јужно од Доњецка, а руководилац Центра за размену заробљеника, Владимир Рубан, ситуацију је назвао „катастрофом“.

У околини Амвросијевке Војска Новорусије је заробила велику количину наоружања, међу којима и моћну самоходну хаубицу „Гиацинт“, калибра 152 мм.

Одреди Луганске Народне Републике су протерали окупаторе из насеља Весела Гора, чиме је читава северна околина Луганска је потпуно очишћена од непријатељских снага.
+ + +
Представништво Доњецке Народне Републике
у Србији и Српским Земљама
dnr.srb@list.ru
www.facebook.com/dnr.srb
www.vk.com/dnrsrb