НАТО гради базе на истоку Европе противно споразуму са Русијом

RAMUNSEN--NATO

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен најавио је данас да ће савезници формирати ударне јединице за брзо реаговање и градити привремене базе на источним ободима Алијансе.

„Суочавамо се са измењеним светом и кризама на истоку и југу које угрожавају безбедност чланица“, указао је Расмусен, обраћајући се новинарима пред самит НАТО који треба да се одржи у Велсу касније ове недеље.

Генерални секретар је рекао да ће стога једна од главних тема на самиту бити формирање ударне јединице за брзо реаговање од неколико хиљада војника, у коју ће осим копнених, поморских и ваздушних елемената бити укључене и специјалне снаге.

„Ова јединица ће бити на веома високом нивоу борбене готовости, а састав ће се ротирати у договору са земљама чланицама“, казао је он.

Расмусен је образложио да ће стога бити неопходно изградити прихватне базе у источној Европи у којима ће бити стационирано тешко оружје, опрема, комуникациони и командни центри за потребе нове формације. „Тако ће наше трупе моћи да путују са мало пртљага, а да ударају снажно где год буде требало“, рекао је он и додао да ће изградњом прихватних база присуство НАТО у источној Европи бити много видљивије.

Упитан да дефинише однос НАТО према Русији, са којом је 1997. године постигнут споразум да савез не прави перманентне базе на истоку, генерални секретар је одговорио да је Русија та која види НАТО као противника, што произилази из званичних изјава и руских војних докумената..

„Мени лично је жао због тога, јер смо уложили много труда да са Русијом изградимо партнерски однос, али они нас виде као противника и морамо томе да се прилагодимо“, рекао је он и додао да Русија не треба да буде изненађена што ове године није позвана на самит.

Расмусен је устврдио да НАТО не крши споразум из 1997, јер ће нове базе имати привремен карактер, а о њиховом броју и локацијама чланице ће се договорити на самиту

„Мало тога у данашњем свету је перманентно, а базе ће бити тамо све док то буде потребно“, рекао је он.

Генерални секретар је истакао да је циљ формирања нове јединице и изградње база да „сваком коме падне на памет да нападне неку од чланица буде унапред јасно да ће му се супротставити комбиноване снаге НАТО, а не само национална војска те земље“.

Танјуг