СКРИВАЈУ ПРАВЕ КРИВЦЕ: Зашто НАТО крије праву истину о Маркалама?

?????????????????????????????????????????

У Сарајеву је обележена годишњица злочина на пијаци Маркале. Реч је о другом масакру на овој локацији током грађанског рата у БиХ, а 19 година након овог догађаја, још увек постоје велика спорења о томе ко је испалио гранату која је усмртила 37 особа.

Венце и цвеће су положили бројни грађани Сарајева и високи званичници предвођени хрватским чланом Председништва Жељком Комшићем, а нису изостале сталне добро уходане поруке које за кривца, без икаквих ограда, означавају српску страну, иако су досад објављена бројна сведочења која тврде супротно. Међутим, као и у већини осталих нејасних догађаја из рата, и за овај постоје најмање две истине.

Оно што је сигурно јесте да је овај догађај 1995. године испровоцирао НАТО интервенцију на положаје Војске Републике Српске, што је у великој мери утицало на догађаје пред крај рата.
Према судским пресудама Хашког трибунала, за оба случаја гранатирања Маркала (први се десио у фебруару 1994. године) је одговорна Војска Републике Српске, док према извештају независне комисије из 1995. не постоје јасни докази за то ко је одговоран код првог напада на пијацу Маркале, што је потврдио лично и Јасуши Акаши, изасланик генералног секретара УН за Балкан.

„Они су закључили да је граната могла долетети или са стране српских снага или са стране снага босанске владе. Закључак комисије који сам ја прихватио био је да је напад могао доћи са обе стране „, рекао је недавно Акаши на суђењу првом председнику Српске Радовану Караџићу.

Руски пуковник Андреј Демуренко, који је био командант руског миротворачког батаљона у Сарајеву и учествовао у истрази, изјавио је својевремено да су Срби „неправедно били оптужени само да би НАТО имао повод за напад“.
Радиоактивна муниција

Бомбардовање српских војних и цивилних циљева почело је три дана након догађаја на Маркалама 1995. године. У нападима је убијено више од стотину цивила. На положаје Војске Републике Српске бачено је укупно 1.026 бомби, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона. НАТО је у акцији под називом Намерна сила користио радиоактивну муницију.

Тај став дели и данашње руководство Републике Српске. Председник Милорад Додик недавно је позвао НАТО да домаћој и светској јавности открије стварну истину о догађајима на сарајевској пијаци.

„Ако је свима стало до истине и правде и ако се сви куну у њу, зашто НАТО не дозволи да дођемо до стварне истине, презентујући јавности своја сазнања о Маркалама. Тај потез би без сумње могао бити и први корак у мењању негативне слике о НАТО савезу која је стварана свих ових година код Срба, управо због једностране политике која је вођена према Србима као дежурним кривцима“, сматра председник Српске.

Вестионлајн