Вучић: “ЕУ више брине искључивање струје Албанцима него убијени жандарм“

eston-vucic

Србија ће знати да заштити свој народ и територију, поручио је премијер Србије Александар Вучић приликом посете бази Мердаре, близу административне границе са Косовом, где су недавно Албанци са Косова убили српског жандарма.

Вучић је навео да терористи раде организовано и у садејству са појединим органима из Приштине и поручио да Србија не може дозволити бандитима и криминалним групама да краду и пљачкају.

„И не само то, него да долазе са 10 аутоматских пушака које служе само за то да се убијају српске снаге безбедности. То је организовани криминал“, оценио је Вучић.

Он је истакао да верује да Албанцима из општине Подујево „неће убудуће падати на памет да се таквим терористичким актима служе и да дивљају у околини ове базе“, пренели су београдски медији.

Коментаришући однос међународне заједнице према убиству српског жандарма, Вучић је навео да је приметио да је више позива добио када је кренуло искључење струје неплатишама у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи (где живе Албанци), него што је добио телеграма и израза саучешћа због убиства припадника Жандармерије.

Он је најавио да ће Жандармерија добити нову опрему да би што ефикасније испуњавала своје задатке, али и да би се боље заштитила. Вучић је рекао да ће бити донесени  подзаконски акти с циљем бржег и ефикаснијег реаговања Жандармерије. Вучић је поручио мјештанима Мердара да им српске снаге гарантују потпуну безбедност, али и нагласио да од свих грађана Србије очекује веће поштовање припадника полиције и Жандармерије.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, који је са Вучићем посетио базу Жандармерије, рекао је да је са припадницима Жандармерије разговарао и анализирао безбедносну ситуацију и безбедносне ризике.

„Анализирали смо како је руком албанских терориста убијен припадник Жандармерије Стеван Синђелић, као и о томе шта може да се уради да се боље заштитимо“, рекао је Стефановић.

БЕТА