Нема пензија за полицајце из округа Гњилане

srpska-policija

Иако је на снагу ступила уредба, према којој ће пензионисани полицајци Министарства унутрашњих послова Србије који живе на Косову, примати превремену пензију у износу од 60 одсто зараде остварене у 2013, 200 пензионисаних полицајаца у округу Гњилане још увек чекају на исплату.

„Око 200 припадника полицијске управе у Гњилану,нажалост до дана данашњег та средства им нису уплаћена и то је већ, пети, шести месец где су они без основних егзистенцијалних средства за живот, принуђени и приморани да се сами сналазе и обезбеде основна средства за опстанак своје породице на територији Косова и Метохије“ истиче председник синдиката Предраг Ђорђевић.

За разлику од њих, неколико стотина пензионисаних полицајаца из других крајева јужно од Ибра од 24. јула ове године уредно примају пензију,

Пензионисани полицајци из Косовско- поморавског округа остали су без икаквих извора прихода, па је у питање доведена њихова егзистенција.

„Тешко је, нећу моћи ја са 26.000 да покрпим, то су четири ученика у питању. Деца су одрасла и траже мало више, а пензије нема, стварно је тешко.“ каже Милош Ивковић, пензионисани полицајац.

Осим неисплаћених пензија, велики проблем овим људима представља и губитак здравственог осигурања.

„Управо та групација око 200 припадника, није у могућности да изврши ни најобичнији лекарски преглед у здравственој установи која функцинише по систему Републике Србије која се налази на територији Косова и Метохије нити у Србији, они су принуђени да плаћају сваки преглед који износи по неколико хиљада динара и да купује лекове, а да притом задњих шест месеци нису примили ни динар.“рекао је Предраг Ђорђевић.

Председник синдиката Предраг Ђорђевић додаје да су бивши полицајци постали ничији и да због пређашње службе не могу остварити било каква права у ткзв. институцијама на Косову. Превремено пензионисани припадници МУП-а, упозоравају да,уколико им не буду исплаћене заостале пензије,њихова деца 1. септембра неће кренути у школе.

Снежана Перић, РТК2