Покушан атентат на Александра Захарченка, председника Владе Доњецке Народне Републике; Прва фотографија Игора Стрелкова после повлачења са места министра одбране ДНР; Украјински војници се масовно предају

igor-strelkov-foto-reuters-1405506125-535775
• Покушан атентат на Александра Захарченка, председника Владе Доњецке Народне Републике
• Прва фотографија Игора Стрелкова после повлачења са места министра одбране ДНР
• Украјински војници се масовно предају

На председника Владе ДНР, Александра Захарченка, јутрос је покушан атентат, али, Богу хвала, безуспешно. Захарченко није повређен, док је његов возач рањен.

Игор Стрелков је, супротно разноразним гласинама, жив и здрав. Један од највећих хероја борбе за слободу Новорусије разговарао је са популарним руским блогером и аналитичарем Анатолијем Несмијаном (познатијим као Ел-Мурид), који је данас објавио кратко обавештење о томе, као и фотографију (у прилогу).

Саборци Александра Захарченка и Игора Стрелкова настављају да протерују НАТО-мајданску хунту са своје земље.

Војска Новорусије заузела је Волноваху и тиме затворила још један обруч око непријатељских јединица јужно од Доњецка. Након што је Влада Доњецке Републике прихватила позив председника Русије Владимира Путина да омогући „хуманитарни пролаз“ за све припаднике кијевских оружаних снага који положе оружје, повећан је број украјинских војника који се предају Војсци Новорусије.

Председник Владе ДНР, Александар Захарченко, обавио је услове под којима ће Војска Новорусије омогућити несметан пролаз опкољеним украјинском војницима: „Предаја СВЕГ наоружања у исправном стању, након чега ћемо их пропустити. Ако лично наоружање и оклопна возила не буду предати, припадници „казнених снага“ ће бити уништени. Само данас смо задобили преко 50 оклопних возила, за шта смо веома захвални украјинским оружаним снагама. Дозволили смо да из обруча изађу рањеници и да изнесу мртве. Са скоро свим командантима батаљона смо се договорили о предаји“.

Захарченко је такође изјавио да је Маријупољ у полуокружењу, да Војска Новорусије неће јуришати на град, али да ће га ускоро заузети.

+ + +
Представништво Доњецке Народне Републике
у Србији и Српским Земљама
dnr.srb@list.ru
www.facebook.com/dnr.srb
www.vk.com/dnrsrb