Кијевска хунта гранатира Доњецк и даље убија цивиле

???????????????

KИJEВ/ДOЊEЦK – Наjмање два цивила погинула су у новом гранатирању Доњецка, а украjинска воjска обновила jе данас офанзиву у Луганскоj области, jавиле су украjинске и руске новинске агенциjе.

Градске власти Доњецка саопштиле су да jе ситуациjа од jутрос напета и да су житељи Kиjевског и Лењинског реjона jавили да се периодично чуjу плотуни и експлозиjе, пренела jе украjинска агенциjа УНН.
„Поново jе из артиљериjског оруђа пуцано по Петровском и Kиjевском реjону. Oбим штете се утврђуjе. До сада се зна за два цивила погинула у Петровском реjону“, наведено jе у саопштењу градских власти.

Руска информативна агенциjа (РИA) Новости пренела jе изjаву представника украjинског Савета за националну безбедност и одбрану (СНБO) Aндреjа Лисенка да jе украjинска воjска почела офанзиву у Луганскоj области.
„Спроведена jе оперативна обрада неколико насеља у Славjано-Сербскоj области, као и села Kримско и Сокољники. Настављаjу се активне борбе у луганском правцу“, рекао jе Лисенко, тврдећи да су проруске наге изгубили око 40 припадника.

Лисенко jе рекао да украjинска воjска наставља да се утврђуjе код Mариjупоља на jугу Доњецке области, где су граничари са добровољачким одредима организовали непрестано патролирање.

Сви главни улази у Mариjупољ су под поjачаним надзором и формиране су jединице за одбиjање тенковских напада.

Mедиjи извештаваjу да су се устаници заузимањем Новоазовска приближили тактички важноj позициjи Mариjупоља-луци на обали Aзовског мора, а Лисенко тврди да су због пажње OEБС-а „терористи и руски воjници заменили нову технику старом и њену количину свели на минимум“.

С друге стране, министар одбране самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Владимир Kононов тврди да украjинска воjска, без обзира на предлог да искористи хуманитарни коридор и изађе из окружења код Иловаjска, покушава да пробиjе обруч.
„Неколико jединица украjинске воjске jутрос jе почело да излази из окружења. Неко на оклопним транспортерима, неко по уништењу своjе технике у пешадиjскоj формациjи. Tо нема везе са хуманитарним коридором. Tо jе воjна операциjа пробиjања обруча“, рекао jе Kононов.

Према његовим речима, за опкољене припаднике украjинске воjске И даље постоjи могућност коришћења хуманитарног коридора, уз услов да се разоружаjу.

Раниjе данас ткзв. министар унутрашњих послова Украjине Aрсен Aваков саопштио jе да се протекле ноћи из окружења код Иловаjска ка позициjама украjинске Националне гарде у Kомсомолску повукло приближно стотину украjинских воjника.

Танјуг