Председник Пољске поручио Европи и Немачкој: Спречите Русе у покушају да обнове империју

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

ВАРШАВА – Председник Пољске Броњислав Коморовски апеловао је да Европа и Берлин увиде да политика љубазности и уступака Русији и њеном председнику Владимир Путину не води никуда, извуку поуке из историје и Другог светског рата и зауставе Русију у покушају да обнови империју.

У Пољској, не само у круговима опозиционе деснице већ и владајуће коалиције и опозиционе левице за које је врло важно пољско-немачко помирење, полако преовлађује мишљење да је Немачка сувише попустљива према Русији, а и званичници пољске владе већ отворено критикују противљење Немачке да НАТО ојача своје источно крило сталним војним базама и трупама.

„Европа мора да нађе ефикасан начин да спречи обнављање руске империје. Руска сфера утицаја била је велика и допирала је и до Одре и Лабе а било је амбиција у прошлости да допре и до Пиринеја. Русија је извршила инвазију на Украјину. То је већ чињеница. Европа мора да нађе одговор на то”, казао је Коморовски у интервјуу немачком радију, преносе данас пољски медији.

Коморовски је садашњу попустљивост Немачке и Европске уније према Русији упоредио са уступцима Европе Хитлеровој Немачкој који ионако нису спречили рат.

„То не води никуда зато што само подстиче даље захтеве. Прво су тражили Крим, сада друге регионе Украјине и сви се питамо где ће то престати”, казао је пољски председник.

(Бета)