УСТАШКИ ЗЛОЧИНЦИ ИСКАЉИВАЛИ БИЈЕС НАД ЖЕНАМА И ДЈЕЦОМ

djeca-Kozare

БАЊАЛУКА, 30. АВГУСТА /СРНА/ – На данашњи дан 1941. године костајничке усташе су починиле страшне злочине у селима у општини Козарска Дубица, а највише је страдала породица Јандрић. 

Мушкарци су већином били у устаницима, те нису страдали, али су усташе зато свој бијес искалиле над женама и малољетном дјецом, подсјећају из Удружења „Јадовно 1941“.

„У селу Читлук живјела је велика породица Јандрића. Тог јутра када су усташе упале у кућу Микана Јандрића, један зликовац је сјекиром одсјекао његовом синчићу обје руке. Тада су усташе убиле дјецу Љубу, Вукашина и Ружу Јандрић“, наводи се у књизи Драгоја Лукића „Рат и дјеца Козаре“.

Мика Јандрић није била у кући кад се десио злочин, а кад је видјела да кућа гори утрчала у њу и заједно са закланим укућанима изгорјела.

„И у Водичеву је тада све горјело. Мајка Пере Ћурића није могла да побјегне са петоро унучади. Заклали су их. Миља Кнежевић сакрила се у кацу, али њен отац Мирко то није могао. Усташе су га заклале и бациле у живицу. Зликовци су убили двогодишње унуче Стоје Радман из Врбашке, затим њену кћерку, а на крају и њу“, наводи се у књизи.

Јованку Сукало усташе су присилиле да гледа како јој умире троје дјеце. Најстарије је имало девет година.

„У засеоку Вуруне убијене су 84 особе, а међу њима 24 дјеце поклано је у једном подруму. У селу Котуреви усташе су убиле двоје дјеце Симе и Ковиљке Кондић. Благоја је имао три године, а Мира шест мјесеци када ју је зликовац набио на бајонет и носио кроз село. Низали су се злочини под Козаром један за другим“, пише у књизи Драгоја Лукића.

СРНА